Bitcoin smazal ztráty z minulého týdne. Cena kryptoměny se přiblížila 44 tisícům dolarů

Trh s kryptoměnami se vzpamatoval z propadu, který minulý týden způsobila čínská centrální banka, upozornila agentura Bloomberg. Banka v pátek označila všechny kryptoměnové transakce za nezákonné. Dvě největší kryptoměny, bitcoin a ethereum, už nicméně smazaly většinu ztrát, jež zákrok banky způsobil.

Tento článek je více než rok starý.

Londýn Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Cena bitcoinu vystoupala na historické maximum 19 864,15 dolaru

Čínská centrální banka v pátek označila všechny kryptoměnové transakce za nezákonné, cena bitcoinu v reakci klesla | Foto: Dado Ruvic | Zdroj: Reuters

Kolem 11.00 SELČ se bitcoin podle specializovaného webu CoinDesk pohyboval kolem 43 941 dolarů, což za uplynulých 24 hodin představuje růst zhruba o 5,7 procenta. Pohyboval se tedy poblíž úrovně před pátečním oznámením čínské centrální banky. Ethereum se ve stejnou dobu obchodovalo za 3120 dolarů, za posledních 24 hodin si připisovalo 12 procent.

Čínská banka označila platby kryptoměnami za nezákonné. Cena bitcoinu okamžitě klesla

Číst článek

„Během víkendu bitcoin prokázal jistou odolnost a nyní smazal většinu ztrát,“ konstatoval analytik Jeffrey Halley ze společnosti Oanda. „Je docela dobře možné, že dříve oznámené zásahy Číny, už byly v cenách zohledněny,“ dodal.

Nedaří se nicméně kryptoburzám a kryptoměnám navázaným na čínské prostředí, upozorňuje agentura Bloomberg. Akcie kryptoburzy Huobi, které jsou kótované na burze v Hongkongu, odepsaly 21,5 procenta. Stejnojmenná kryptoměna za uplynulých 24 hodin podle údajů serveru CoinGecko klesla o zhruba deset procent.

Čínská centrální banka v pátek také uvedla, že kryptotransakce musí být zakázané. Za nezákonné rovněž považuje poskytování služeb zahraničních kryptoměnových burz v Číně. Banka ve své zprávě kritizuje negativní vlivy kryptoměn na finanční systém a jejich využívání při praní špinavých peněz a další kriminalitě. Peking již v květnu oznámil, že v rámci svého boje proti finančním rizikům a spekulantům zasáhne proti těžbě bitcoinů a obchodování s nimi.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme