Česká měna posílila nejvíce od roku 2008. Dostala se pod 23,50 koruny za euro

Česká měna v úterý poprvé od července 2008 posílila pod 23,50 koruny za euro. Odpoledne se podle údajů serveru Patria Online dostala až na 23,47 koruny za euro. Krátce před koncem obchodování sice vůči jednotné evropské měně mírně oslabila, ale i tak je její závěrečný kurz 23,52 koruny za euro nejpevnější za posledních více než 14 a půl roku.

Aktualizováno Praha (Aktualizováno: 18:09 28. 2. 2023) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

peníze (ilustrační foto)

Kurz české koruny je nejpevnější za posledních 14 let | Zdroj: Fotobanka Profimedia

Od pondělního podvečera do dnešních 17.00 si koruna vůči euru polepšila o desetník. K dolaru zpevnila za stejnou dobu o 11 haléřů na 22,17 koruny za euro.

Zpevnění české měny je odrazem posilování eura na trhu s dolarem, uvedl ekonom Komerční banky Jan Vejmělek. Na kurzu se podle něj projevila i v úterý zveřejněná proinflační data. Český statistický úřad uvedl, že ceny výrobců v Česku letos v lednu dále meziročně rostly o desítky procent.

„Koruna se opírá o příznivý vítr proběhlých intervencí a úrokových sazeb na sedmi procentech,“ domnívá se analytik společnosti XTB Štěpán Hájek. Za zvláštní považuje to, že česká měna spolu s ostatními rizikovými aktivy poslední týdny nekorigovala, jak je tomu zvykem.

„Zdá se, že se koruna odpoutala od ostatních evropských, ale i světových rizikových aktiv, se kterými se od začátku roku vezla na vlně lepšího očekávání pro ekonomický růst v Evropě,“ dodal Hájek.

Koruna se tak podle jeho názoru dostává na silnější úrovně hlavně díky setrvačnosti předchozího pohybu.

Koruna vůči euru soustavně posiluje zhruba od poloviny listopadu. K překonání absolutního rekordu ale koruně stále chybí přes 70 haléřů. Na začátku třetí červencové dekády roku 2008 zpevnila až na 22,97 koruny za euro.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme