‚V lednu ani kubík.‘ Dovoz plynu z Ruska do Česka klesl na nulu, uvedl Síkela

Dovoz plynu z Ruska do České republiky klesl během ledna na nulu. Ruský plyn stát nahradil dovozem plynu z Norska a zkapalněným plynem LNG z Nizozemska a Belgie. K omezení závislosti na Rusku pomohly i úspory ve spotřebě. Na twitteru to v sobotu uvedl ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela. V předchozích letech činil podíl ruského plynu dovezeného do Česka kolem 97 procent.

Praha (Aktualizováno: 21:13 18. 2. 2023) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Plynová kompresní stanice Kouřim.

Plynová kompresní stanice Kouřim. | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

Ze Síkelova vyjádření není zřejmé, zda předpokládá nulový dovoz ruského plynu i v dalších měsících.

„Od ukončení dodávek přes plynovod Nord Stream k nám může plyn z Ruska proudit jen přes Slovensko. A odtud od loňského září do konce ledna přitekla jen 2,2 procenta celkového dovozu. V lednu to dokonce nebyl ani kubík. Vystačíme si totiž s dodávkami plynu přes Německo,“ uvedl Síkela.

Stát začal omezovat dovoz plynu z Ruska před rokem, od zahájení ruské invaze na Ukrajinu. Zlomovým bodem podle Síkely ovšem bylo letní uzavření plynovodu Nord Stream, kterým proudil plyn z Ruska do Německa a odtud i do Česka.

„Po ukončení dodávek přes Nord Stream se ale ruské dodávky přes Německo podařilo nahradit plynem z Norska a také zkapalněným zemním plynem z Belgie a z Holandska,“ podotkl ministr.

Dodávky plynu z Norska do Německa podle něj v období od října loňského roku do letošního ledna meziročně vzrostly asi o 23 procent. Ještě výrazněji stoupl za stejné období dovoz plynu ze zemí Beneluxu, z Nizozemska meziročně o 29 procent a z Belgie o 250 procent.

Podvodníci zneužívají cenové stropy na energie. Vyhrožují odpojením elektřiny nebo plynu

Číst článek

K omezení dovozu ruského plynu podle Síkely přispěly také tuzemské úspory ve spotřebě. „Od října do konce ledna jsme spotřebu oproti loňsku snížili skoro o 28 procent, ušetřili jsme tedy přes 850 milionů kubíků plynu. Za celý loňský rok spotřeba plynu v Česku meziročně klesla téměř o pětinu na 81,5 terawatthodiny plynu.“ 

Bývalý ministr průmyslu a obchodu a místopředseda opozičního hnutí ANO Karel Havlíček ocenil nízký podíl dodávek z Ruska, podle něj se však o tom, jaký plyn do Česka proudí, nerozhoduje v tuzemsku, ale v Německu.

„Drtivá část dodávaného plynu k nám jde z potrubí Německa a my kupujeme pouze směsku plynu z různých zdrojů, které vedou na německé území. V minulosti tam proudil hlavně ruský plyn, vzhledem k tomu, že Nord Stream je uzavřen, pak je jasné, že směska plynu bude hlavně z norského plynu a LNG,“ sdělil Havlíček ČTK.

Podle něj tak do Česka bude vždy proudit pouze takový plyn, který bude proudit do Německa, bez ohledu na to, s kým tuzemské subjekty uzavřely smlouvu.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme