Čína zasáhne proti těžbě a obchodování s bitcoiny. Kryptoměna se kvůli tomu propadla až o deset procent

Čína v rámci svého boje proti finančním rizikům a spekulantům zasáhne proti těžbě bitcoinů a obchodování s nimi. Oznámil to v pátek státní Výbor pro finanční stabilitu a rozvoj, kterému předsedá vicepremiér Liou Che. Oznámení přichází jen několik dní poté, co Čína zakázala finančním institucím a platebním společnostem poskytovat služby spojené s kryptoměnami a znamená výraznou eskalaci zásahů proti kryptoměnám, upozornila agentura Reuters.

Peking/New York Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Cena bitcoinu spadla pod 3000 amerických dolarů.

Čína v rámci svého boje proti finančním rizikům a spekulantům zasáhne proti těžbě bitcoinů a obchodování s nimi (ilustrační foto) | Foto: Benoit Tessier | Zdroj: Reuters

Bitcoin reagoval na zprávu poklesem až o deset procent. Nejoblíbenější a nejrozšířenější kryptoměna na světě klesla na 36 471 USD (763 100 Kč), když se téměř celý den držela kolem úrovně 40 000 USD.

Bitcoin prudce padá. Cena kryptoměny během jediného dne klesla o zhruba 30 procent

Číst článek

Bitcoin je nyní zhruba 25 procent nad svým středečním minimem, kam se propadl po předchozím oznámení Číny. Ze svého rekordu, na který stoupl v polovině dubna, však ztrácí 42 procenta. Tento týden oslabil o 24 procent.

Liou je nejvýše postaveným představitelem Číny, který veřejně nařídil zásah proti bitcoinům. Je to také poprvé, co se vláda zaměřila výslovně na těžbu kryptoměn.

„Je těžké z toho vyčíst skutečný dopad potenciálních akcí Číny, protože tato prohlášení jsou činěna bez konkrétních údajů,“ řekl prezident otevřené platformy pro finanční aplikace Ava Labs John Wu. Prohlášení podle něj ale ukazuje, že těžba bitcoinů bude v Číně závislá na vůli vlády.

Podle vládního návrhu, který má být představen v letošním roce, také kryptoměnové burzy fungující v Hongkongu budou muset mít licenci od místního regulátora trhu a bude jim povoleno poskytovat služby jen profesionálním investorům.

Bitcoin jako spekulativní nástroj

Čínská státní televize CCTV v pátek v komentáři na svých internetových stránkách varovala před systémovými riziky obchodů s kryptoměnami. Podle tohoto komentáře již bitcoin není investičním nástrojem určeným k tomu, aby se investor vyhnul rizikům.

Bitcoin po tweetu Muska klesl na 42 185 dolarů, jeho hodnota je nejnižší za tři měsíce

Číst článek

Je spíše spekulativním nástrojem. CCTV také upozornila, že kryptoměny jsou mírně regulované aktivum, často se používají při obchodování na černém trhu, pro praní špinavých peněz, pašování zbraní, při hazardních hrách a obchodování s drogami.

Konkurenční kryptoměna ether klesla o 13 procent na 2420 USD. Z rekordního maxima, na kterém byla před devíti dny, již ztrácí 45 procent.

„I když určitá míra regulace kryptoměn je nevyhnutelná, tyto příliš restriktivní politiky budou mít za následek potlačenou příležitost a únik odvětví z Asie,“ uvedl partner společnosti Kenetic Capital Jehan Chu.

Těžba kryptoměn je přitom v Číně velký obchod. Podle některých odhadů se Čína na globální těžbě kryptoměn podílí až 70 procenty.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme