EK nezahájí šetření proti ČSOB, bude zkoumat Agrobanku

Evropská komise nezahájí šetření proti ČSOB. Dospěla totiž k závěru, že státní pomoc poskytnutá této bance není porušením pravidel Evropské unie. EK naopak vyhlásila zahájení formálního šetření státních záruk pro Agrobanku a jejího majitele GE Capital.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropská komise

Evropská komise | Foto: Alena Palečková

Už dřív komise povolila pomoc pro Komerční banku a Českou spořitelnu. Za nejcitlivější byl ale považován právě případ ČSOB. Ve hře byla podpora, kterou ČSOB dostala v roce 2000 v rámci státních záruk za problémový majetek zkrachovalé IPB. Celkem stát od ČSOB odkoupil problémové úvěry, cenné papíry či nemovitosti za 170 miliard korun.

Po mnoha měsících zkoumání dnes bruselská exekutiva konstatovala, že opatření se týkají událostí, které předcházely našemu členství v pětadvacítce. Jsou finančně ohraničená a lze je použít pouze ve vymezené časové lhůtě. Nejsou tedy aplikovatelná po vstupu do unie a EK je nemůže zpochybňovat, stojí v prohlášení evropské exekutivy.

Rozhodnutí znamená, že ČSOB nebude muset vracet několik desítek miliard korun, což v krajním případě hrozilo. Jinak vidí komise případ dalšího našeho bankovního domu. Má za to, že státní záruky za Agrobanku a jejího majitele GE Capital mohou vyvolat nové potíže po našem vstupu do unie. Brusel proto vyhlásil zahájení formálního šetření této pomoci.

Vyšetřování se zaměří na slib vlády krýt škody, které by mohla GE Capital utrpět kvůli žalobám. Komise bude také zkoumat tu část smlouvy, která by mohla českou vláda přinutit ke zpětnému odkupu části aktiv Agrobanky.

Agrobanka mívala přes 330 poboček, v roce 1996 jí však došly peníze a nakonec ji před bankrotem musela zachránit Česká národní banka. Ta ji v roce 1998 rozdělila na dvě části. Zdravou část prodala za půl miliardy korun ústavu GE Capital a zbytek se rozhodla zlikvidovat. Na záchranu Agrobanky vláda vynaložila minimálně 30 miliard korun z peněz daňových poplatníků.

Pavla Kvapilová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme