Ekonomické informace 14. 7. 2006

Největší česká ocelářská společnost Mittal Steel Ostrava bude po dvou letech opět propouštět. Do průmyslové zóny Chlebovice ve Frýdku-Místku míří korejská společnost Hanil Slovakia. Spotřeba elektřiny je v letošním létě výrazně vyšší než ve stejném období loni.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

železárna

železárna | Foto: Svaz průmyslu a dopravy ČR

Největší česká ocelářská společnost Mittal Steel Ostrava bude po dvou letech opět propouštět. Postihne stovky, možná i celou tisícovku zaměstnanců. Pracovníkům, kteří odejdou dobrovolně z podniku, nabízí společnost odchodné ve výši až dvaatřicetinásobku průměrného měsíčního platu. Důvody propouštění vysvětluje mluvčí společnosti Jana Dronská.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Dronská: Mittal Steel Ostrava

Do průmyslové zóny Chlebovice ve Frýdku-Místku míří korejská společnost Hanil Slovakia. Vyrábí interiérové vybavení automobilů z textilu a plastů. Společnost přichází na sever Moravy v návaznosti na připravovanou investici automobilky Hyundai v Nošovicích. Primátorka Frýdku-Místku Eva Richtrová investora vítá.

Přehrát

00:00 / 00:00

E. Richtrová: Hanil Slovakia

Spotřeba elektřiny je v letošním létě výrazně vyšší než ve stejném období loni. Důvodem je nejen růst české ekonomiky, ale také velmi horké počasí, kvůli kterému jsou v provozu klimatizační zařízení. Podle informací mluvčího Pražské energetiky Petra Holubce například Praha odebírala ve středu ve 14 hodin rovných 800 MW. Přesně před rokem to bylo o 100 MW méně.

Nová slovenská vláda premiéra Roberta Fica chce splnit všechny podmínky pro zavedení eura tak, aby Slovensko převzalo jednotnou evropskou měnu v plánovaném termínu, tedy v roce 2009. Fico to řekl po schůzce s guvernérem slovenské centrální banky Ivanem Šramkem. Nejistota ohledně termínu zavedení eura přispěla po červnových parlamentních volbách na Slovensku k oslabení slovenské koruny, kterou centrální banka musela několikrát bránit intervencí na devizovém trhu.

Světové ceny ropy rostou na nové rekordy a dostaly se až k 77 dolarům za barel. Ropu zdražují obavy o dodávky na trh způsobené stupňováním konfliktu mezi Izraelem a Libanonem, sporem o íránský jaderný program a podezřením z exploze v Nigérii.

Kvůli uzavřenému letišti v Bejrútu, které bombardovala izraelská armáda, přichází Libanon denně o miliony dolarů. V Libanonu totiž začíná turistická sezona, během které do země přijíždějí návštěvníci ze zemí Perského zálivu a Arabského poloostrova.

Příjmy z cestovního ruchu tvoří 15 procent libanonského hrubého domácího produktu. Letošek přitom vypadal zvlášť nadějně. Do Libanonu totiž v první polovině roku přicestovalo o 50 procent návštěvníků víc než za stejné období loni. Pravidelné lety z Prahy do Bejrútu pozastavily i ČSA.

Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme