Ekonomické informace 14. 9. 2007

Ceny potravin na celém světě půjdou nahoru, tvrdí Agrární komora. České firmy podepsaly se zástupci vietnamských společností kontrakty za skoro 70 miliard korun. Současný trh práce musí bojovat s nedostatkem kvalifikovaných pracovních sil. ČSA vykazují za sedm měsíců roku zisk 180 milionů korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

koruny a eura

koruny a eura | Foto: Jan Rosenauer

Česká měna posílila na rekordních 19 korun a 75 haléřů za dolar. Také cena ropy je na rekordní výši. Americká lehká ropa se drží na 80 dolarech za barel. Je to výsledek vysoké poptávky po této surovině a klesajících zásob.

České firmy podepsaly se zástupci vietnamských společností sedm kontraktů za skoro 70 miliard korun. Největší zakázkou je stavba černouhelné elektrárny ve Vietnamu v hodnotě přes tři miliardy dolarů, na které se bude podílet Škoda Praha, dceřiná společnost ČEZ. Dohody byly uzavřeny v Praze na Česko-vietnamském podnikatelském a investičním fóru, kterého se zúčastnili zástupci 50 vietnamských firem.

Ceny potravin půjdou nahoru, a to na celém světě. Tvrdí to prezident Agrární komory Jan Veleba.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Veleba: Ceny potravin

Současný trh práce musí bojovat s nedostatkem kvalifikovaných pracovních sil. A v důsledku toho jsou podniky nuceni své zaměstnance přeplácet. Česká národní banka upozornila, že se nastíněného vývoje obává a v budoucnu by na něj mohla reagovat. Hrozbu tlaku na růst platů připouští i prezident Hospodářské komory Jaromír Drábek a vysvětluje případná rizika.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Drábek: Růst platů

ČSA vykazují za sedm měsíců roku zisk 180 milionů korun. Ještě v červnu byly ve ztrátě. Ve třetím čtvrtletí je zájem o leteckou dopravu nejvyšší. Podle viceprezidenta pro ekonomiku Luboše Černého proto firma počítá na konci roku se ziskem 42 milionů korun.

Přehrát

00:00 / 00:00

L. Černý: Hospodaření ČSA

Americký Boeing přijal v srpnu zakázky na 75 dopravních letadel, tedy třikrát víc než jeho hlavní rival, evropský výrobce Airbus. Boeing si vede lépe i při srovnání zakázek od začátku roku. Objem zakázek naznačuje, že dopravci mají o nová letadla obrovský zájem. Je proto možné, že letos bude překonán rekord z roku 2005, kdy oba výrobci, tedy Airbus a Boeing společně, měly zakázky na více než 2000 letadel.

Jaroslav Skalický, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme