Ekonomické informace 27. 12. 2005

Telekomunikační společnosti tradičně zaznamenaly přes Vánoce rekordní počty zaslaných textových zpráv. Evropská komise schválila příspěvek 111 milionů eur prvním z tuzemských projektů, které letos obdržela. Českou republiku si na přelomu roku jako cíl vybírá každý rok více turistů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

koruny a eura

koruny a eura | Foto: Jan Rosenauer

Telekomunikační společnosti zaznamenaly přes Vánoce jako tradičně rekordní počty zaslaných textových zpráv. Lidé jich o letošním Štědrém dnu rozeslali prostřednictvím všech tří mobilních operátorů 58,5 milionu, což oproti loňsku představuje asi 15procentní nárůst.

Nejvýrazněji se ale podle mluvčího Eurotelu Pavla Kaidla zvýšil počet zaslaných obrazových MMS zpráv.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Kaidl: Odeslané MMS zprávy na Štědrý den

Naopak telefonní hovory zůstaly na stejné úrovni jako loni a jejich počet ani délka se nijak výrazně nelišily od běžného víkendového provozu, uvedli operátoři. Znatelný nárůst hovorů zaznamenal pouze Český telecom, a to především u volání do zahraničí.

Evropská komise schválila příspěvek 111 milionů eur prvním devíti z celkem 19 tuzemských projektů, které letos obdržela. Jak doplňuje mluvčí ministerstva pro místní rozvoj Radka Burketová, jedná se o projekty z oblasti infrastruktury životního prostředí financované z Fondu soudržnosti.

Přehrát

00:00 / 00:00

R. Burketová: Dotace EU

Ministerstvo počítá s tím, že v příštím roce komise schválí dalších osm českých projektů. Částka 938 milionů eur, která byla ve Fondu soudržnosti vyčleněna na roky 2004 až 2006, by tak měla být vyčerpána.

Některé banky zavřou v poslední pracovní den tohoto roku přepážky o něco dříve než obvykle. I u těch peněžních ústavů, kde provoz na pobočkách poběží až do večera, ale může být v tento den na některé služby už pozdě. Zvláště platby s jistým připsáním na účet jiné banky ještě letos je třeba provést už několik dnů před Silvestrem. Lidé by proto příkazy neměli nechávat na poslední chvíli, upozorňuje mluvčí České spořitelny Kristina Havligerová.

Přehrát

00:00 / 00:00

K. Havligerová: Platby na konci roku

Českou republiku a především Prahu si ke strávení vánočních svátků a hlavně silvestrovské noci vybírá každý rok více turistů. Letos by jich k nám na přelomu roku mělo dorazit asi čtvrt milionu. To je dobrá zpráva pro naši ekonomiku, protože vánoční a novoroční turisté u nás hodně u utrácejí. Odkud k nám turisté přijíždějí nejčastěji, upřesňuje analytik společnosti MAG consulting Jaromír Beránek.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Beránek: Silvestrovská turistika

Martin Hromádka, Naďa Bělovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme