Ekonomické informace 30. 5. 2003

Union banka je v konkursu. Krajský soud v Ostravě už jmenoval správkyní konkursní podstaty Michaelu Huserovou. Banka údajně dluží věřitelům asi 19 miliard korun, zatímco její majetek se odhaduje na osm až 11 miliard korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Union banka

Union banka

Rozhodnutí o konkursu předcházelo podle místopředsedy soudu Rostislava Krhuta, zamítnutí návrhu představenstava Union banky na vyrovnání.

Přehrát

00:00 / 00:00

R. Krhut: Union banka

Investoři připravili stát při privatizaci o miliardy korun. Někteří vlastníci totiž od státu převzali majetek, aniž by ho zaplatili. Vinu má na tom podle zjištění Nejvyššího kontrolního úřadu částečně i Fond národního majetku, který hlavně v první polovině 90. let dostatečně nevyužíval zákonných možností k tomu, aby zaplacení zajistil. Právě z té doby podle mluvčí Fondu Petry Krainové pocházejí pohledávky přesahující miliardu korun, které už fond odpesal a jsou tedy nenávratě pryč. V současnosti, jak dodala Krainová, už nové podobné případy nevznikají.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Krainová: FNM

Německá firma E.ON souhlasila s nabídkou společnosti ČEZ na vzájemnou výměnu obchodních podílů v distribučních firmách. To ale za podmínky, že současně převezme většinový podíl v další rozvodné firmě, prohlásil šéf ČEZu Jaroslav Míl. ČEZ, který musí podle verdiktu antimonopolního úřadu prodat tři menšinové a jeden většinový podíl v distribučních firmách, už dříve oznámil, že prodá Severočeskou energetiku. ČEZ zároveň vyjednává o výměně akciových podílů e s německou RWE, zatím ale bezvýsledně.

Nový investor dá na Berounsku práci dvěma stům padesáti lidem. Americká společnost ACS Industries se rozhodla vybudovat v Loděnici závod na výrobu automobilových doplňků. Během tří let do něj chce investovat více než 370 milionů korun. Podle mluvčí Czech Investu Jany Víškové, je projekt významný také proto, že firma počítá kromě sériové výroby i s vlastním výzkumem a vývojem. To přinese práci nejen dělníků, ale také vývojovým odborníkům a ekonomům. Zkušební provoz v nové továrně má odstartovat na podzim letošního roku.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Víšková: Investice na Berouns

Volání z pevného na mobilní telefon je předražené, a to provozovatelé pevných linek kritizují. Tvrdí, že mobilní operátoři tak protěžují používání mobilních sítí na úkor uživatelů pevných linek. Požádali proto provozovatele mobilních sítí i regulační úřad o změnu cen propojení obou systémů. Předseda Asociace provozovatelů veřejných telekomunikačních sítí Svatoslav Novák připomněl, že poplatek za minutu spojení mezi pevnou a mobilní sítí je sedmkrát vyšší než za propojení mezi pevnými sítěmi.

Přehrát

00:00 / 00:00

S. Novák: Volání z pevných linek

Tlak na snižování telekomunikačních poplatků v poslední době sílí. A nejde jenom o propojení mezi mobily a pevnými sítěmi. Podrobnější informace vám nabídneme v dnešním Ekonomickém magazínu, u kterého se po čtvrt na deset těším na slyšenou.

Milan Kopp, Aleš Heřmánek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme