Ekonomické informace 4. 2. 2004

Průměrný věk aut v Česku klesá. Podle ředitele sekretariátu Sdružení automobilového průmyslu Antonína Šípka se snížil na 13 a půl roku. Statistiku sdružení vytvořilo ze všech více 3 miliónů sedmi set tisíc vozů, které jsou u nás registrovány.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

doprava v zimě

doprava v zimě | Foto: Jan Rosenauer
Přehrát

00:00 / 00:00

A. Šípek: Stáří vozů

Podrobnější informace nabídneme v dnešním Ekonomickém magazínu po čtvrt na deset. Věnovat se v něm budeme záměru ministerstva zemědělství, které chce omezit vývoz obilí. Hrozí totiž jeho nedostatek na domácím trhu, kvůli loňské neúrodě, která postihla celou střední Evropu.

V zahraničí nabízejí za obilí vyšší cenu a proto je podle mluvčího ministerstva Martina Severy takový zásah státu nezbytný. Omezení by mělo platit do konce dubna letošního roku.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Severa: Obilí

A vláda se dnes bude zabývat i státními podniky, které u nás stále ještě působí. Zůstalo jich čtyřiašedesát. 11 takových podniků už nemá žádný majetek, ale přesto jak dodává mluvčí ministerstva Radek Němeček, není možné je jednoduše zrušit.

Přehrát

00:00 / 00:00

R. Němeček: Státní podnik

Podnikatelé a další žadatelé o zápis do obchodního rejstříku mají šanci na rychlejší vyřízení svého návrhu. Nevládní organizace Transparency International pro ně vypracovala vzorový formulář, který může bez problémů vyplnit i laik.

Současná právní úprava je totiž natolik složitá,že člověk bez právnického vzělání má problémy žádost o zápis kvalifikovaně podat. Teď by při správném vyplnění tiskopisu rejstříkové soudy mohly žadateli vyhovět během několika dnů. Novou praxi si pochvaluje i prezident Hospodářské komory Jaromír Drábek.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Drábek: Obchodní rejstřík

Firmy by se měli povinně registrovat v podnikatelských komorách. Hospodářská a Agrární komora totiž připravily novelu zákona, která ukládá všem podnikatelům registraci s ročním příspěvkem od tisíce do 25 tisíc korun.

Samotné členství ale zůstane, pokud parlament zákon schválí, i nadále dobrovolné. Standardními službami pro registrované podnikatele bude především poradenství. A to je, podle tajemníka Agrární komory Jana Záhorky zvláště pro zemědělce kvůli evropským dotacím nutnost.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Záhorka: Podnikatelské komory

Milan Kopp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme