Google klesl zisk o dvacet procent, kvůli levnější reklamě na mobilech a tabletech

Společnosti Google ve třetím čtvrtletí klesl čistý zisk o 20 procent, na 2,2 miliard dolarů. Zprávu o propadu zisků se jí nepodařilo utajit a nepovzbudivá čísla unikla do médií o něco dříve, než měla být zveřejněna. Akcie Google okamžitě klesly o 9 procent a obchodování s nimi muselo být dokonce dočasně pozastaveno.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Internetový vyhledávač Google

Internetový vyhledávač Google | Foto: Tomáš Adamec

S tak slabým výsledkem společnosti Google nepočítali ani analytici. Podle nich za tím stojí především problémy, které má společnost se zpomalením růstu výnosů z reklamy na mobilních telefonech a tabletech.

„Příjmy Google se v drtivé většině skládají z výnosů z reklamy na webu. Za služby společnosti neplatíme, ale zobrazuje se nám reklama. A ta, která se zobrazuje ve velkém prohlížeči na počítači či notebooku, je dražší než ta, která se zobrazuje na malých mobilních displejích. Vzhledem k tomu, že jsou služby Google stále častěji navštěvovány na tabletech či mobilech, jsou výnosy pro společnost nižší,“ vysvětlil na Rádiu Česko redaktor serveru živě.cz Jakub Čížek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Společnosti Google ve třetím čtvrtletí klesl čistý zisk o 20 procent. O příčinách jsme mluvili na Rádiu Česko s redaktorem serveru živě.cz Jakubem Čížkem.

Na hospodářské výsledky společnosti Google podle něj nemělo vliv převzetí ztrátového výrobce mobilních telefonů společnost Motorola Mobility, kterou chce Google znovu postavit na nohy.

„Naopak Google začal v Motorole provádět hlubší restrukturalizaci již před pár měsíci. Čili výsledky Motorly jsou sice slabé, ale víceméně pozitivní. Kdyby Google neměl Motorolu, jsou čísla ještě o něco horší,“ přiblížil.


Google se nedávno stal druhou největší technologickou firmou ve Spojených státech a na třetí místo odsunul Microsoft. Ten také zaznamenal pokles zisku a k tomu i tržeb. Čistý zisk dosáhl 4,5 miliard dolarů.

„V případě Microsoftu v tuto chvíli jde obecně o útlum prodeje klasických velkých počítačů na úkor mobilních zařízení. Pokles je tam i proto, že nepříliš dobré výsledky ohlásila divize Windows, která ale čeká na nový operační sytém Windows 8, který má přijít na trh příští v těchto dnech,“ dodal.

Tomáš Pavlíček, Barbora Kreuzerová, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme