Gazprombank koupila prodejny IKEA v Rusku. Jde o 2,3 milionu metrů čtverečních obchodů

Ruská společnost Gazprombank koupila 14 nákupních center MEGA, která v Rusku patřila společnosti Ingka Group, majiteli většiny obchodů prodávajících nábytek švédské značky IKEA. Celkem je to 2,3 milionu metrů čtverečních maloobchodní plochy. S odkazem na sdělení Gazprombank Group o tom ve čtvrtek informovala agentura Reuters. Cena zveřejněna nebyla. Společnost Ingka uvedla, že už nebude v Rusku dál obchodně činná.

Moskva Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ikea v Rusku

Ikea v Rusku | Foto: Maksim Konstantinov | Zdroj: Reuters

„Jsme připraveni převzít další závazky a hodláme rozvíjet síť obchodních center MEGA,“ uvedl v tiskovém sdělení Tigran Chačaturov, který má na starosti průmyslová aktiva Gazprombank.

Rusko komplikuje zahraničním firmám odchod ze země. Potřebují souhlas komise a zaplatí zvláštní daň

Číst článek

Zatímco nábytkářský řetězec IKEA krátce poté, co Moskva loni koncem února vyslala svá vojska na Ukrajinu, zastavil v Rusku veškeré maloobchodní a výrobní činnosti, společnost Ingka ponechala v provozu samostatná nákupní centra MEGA s odůvodněním, že poskytují základní spotřebitelské potřeby, jako je oblečení, potraviny a léky. Loni v létě IKEA v Rusku krátce obnovila internetový prodej.

Společnost Ingka Centres působí v Rusku už více než 20 let. Firma očekává, že transakce bude uzavřena do několika pracovních dnů a že poté už nebude mít v zemi žádné provozní aktivity.

V březnu vlastník značky Inter IKEA dokončil dohodu o prodeji své největší továrny v Rusku a nemá možnost ji odkoupit zpět, sdělil v dubnu její nový majitel. Některé západní společnosti, které z Ruska odcházejí, si sjednaly opce na případný zpětný odkup svých aktiv.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme