Írán nemá dolary, zakázal proto dovoz desítek druhů zboží

Írán dočasně zakázal dovoz desítek druhů zboží, aby zastavil vysychání dolarových rezerv. Teherán čelí řadě mezinárodních i jednostranných sankcí kvůli svému jadernému programu. Embargo už se projevuje velkým propadem íránské měny rijálu i třeba nedostatkem dovozových léků.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zboží vyrobené mimo Írán je podle nového nařízení zakázané

Zboží vyrobené mimo Írán je podle nového nařízení zakázané | Foto: Břetislav Tureček | Zdroj: Český rozhlas

Auta, marmelády, bicykly, toaletní papír, hračky, počítače, hodinky i třeba pečící trouby. To všechno se teď nesmí do Íránu dovážet.

Vládní deník Írán otiskl seznam 74 druhů zakázaného zboží, které považuje za „luxusní“. Tím, že si ho Íránci budou kupovat od domácích výrobců, má stát ročně ušetřit čtyři miliardy dolarů.

Západ se sankcemi snaží přimět Írán k zastavení jaderného programu. Argumentuje tím, že obohacování uranu je zneužitelné k výrobě jaderné zbraně, Írán takové úmysly popírá.

Experti OSN také v létě uvedli, že skoro polovinu uranu obohaceného na dvacet procent už Teherán využil v civilním sektoru.

Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme