Japonci nechtějí kupovat potraviny z Číny, bojí se toxických látek
Více než sedmdesát procent Japonců odmítá kupovat jídlo pocházející z Číny. Důvodem je poslední skandál s mraženými čínskými knedlíky, které obsahovaly toxické látky, nejméně deset lidé po jejich požití skončilo v nemocnici. Čína je přitom druhým největším dodavatelem potravinářských výrobků do Japonska, které není v jejich produkci soběstačné. Peking i Tokio proto doufají v brzké obnovení vzájemné důvěry.
Sedmdesát šest procent obyvatel země vycházejícího slunce už nebude kupovat čínské potraviny, takové výsledky přinesl průzkum veřejného mínění, který následoval po skandálu s knedlíky obsahujícími dva druhy jedovatých pesticidů.
Většina Japonců je také nespokojena s reakcí jejich vlády, která prý měla vůči Číně reagovat mnohem rázněji. O problému spolu po skončení schůzky sedmi nejvyspělejších států světa, G7 jednali i ministři financí Číny a Japonska. Oba souhlasili s větší kontrolou dovážených potravin, k tomu, zda o ně ale vůbec bude ještě zájem, se však nevyjádřili.