Japonci nechtějí kupovat potraviny z Číny, bojí se toxických látek

Více než sedmdesát procent Japonců odmítá kupovat jídlo pocházející z Číny. Důvodem je poslední skandál s mraženými čínskými knedlíky, které obsahovaly toxické látky, nejméně deset lidé po jejich požití skončilo v nemocnici. Čína je přitom druhým největším dodavatelem potravinářských výrobků do Japonska, které není v jejich produkci soběstačné. Peking i Tokio proto doufají v brzké obnovení vzájemné důvěry.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

nákup

nákup | Foto: Jan Rosenauer

Sedmdesát šest procent obyvatel země vycházejícího slunce už nebude kupovat čínské potraviny, takové výsledky přinesl průzkum veřejného mínění, který následoval po skandálu s knedlíky obsahujícími dva druhy jedovatých pesticidů.

Většina Japonců je také nespokojena s reakcí jejich vlády, která prý měla vůči Číně reagovat mnohem rázněji. O problému spolu po skončení schůzky sedmi nejvyspělejších států světa, G7 jednali i ministři financí Číny a Japonska. Oba souhlasili s větší kontrolou dovážených potravin, k tomu, zda o ně ale vůbec bude ještě zájem, se však nevyjádřili.

Robert Mikoláš, Pavel Schrötter Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme