Krize letos ukrojí z obecních příjmů asi 15 procent

Ekonomická krize nezasáhla české a moravské obce takovou silou, jak se původně předpokládalo, nebo v takové míře jako města a vesnice například v Británii. Zatímco tam přišly obce o své úspory, protože si je uložily třeba u islandských bank, obce v Česku se chovaly prozíravěji.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

České peníze

České peníze | Foto: Filip Rožánek

Přišly sice o část záloh na daně z příjmů, investice a o příjmy z úroků. Na druhou stranu ale propad příjmů není tak dramatický.

Pochvalu obce sklidily během celostátní finanční konference i od poslance, místopředsedy podvýboru pro hospodaření územních samospráv Vladislava Vilímce.

Přehrát

00:00 / 00:00

Česká města hospodaří se ztrátou. Podle místopředsedy SMO a primátora Kladna Dana Jiránka budou muset šetřit a zřejmě se i zadluží. Hovořil o tom v pořadu Stalo se dnes.

"Obce se v uplynulých letech chovaly konzervativně a v době poměrně vysokého ekonomického růstu vytvořily zdroje, vytvořily určité úspory, které sice teď nepokryjí veškeré výpadky, ale alespoň umožní kofinancování evropských projektů, a za to myslím zasluhují - na rozdíl od státu - absolutorium."

Podle předsedy Svazu měst a obcí ČR Oldřicha Vlasáka letos obce na daních vyberou v porovnání s předchozími roky asi o 15 procent méně. Možná tento propad bude ještě menší. Jak řekl na Rádiu Česko, jenom díky tomu, že obce včas zareagovaly, tak nynější situaci řeší ,docela obstojně'.

"Díky tomu, že obce se nezadlužovaly, že si připravovaly rezervy hlavně pro kofinancování evropských projektů, tak byly relativně zdravé a nyní aspoň část prostředků věnují na řešení současné krize," upozornil Vlasák.

Primátor Kladna: Budeme omezovat služby a brát si úvěry

Podle místopředsedy Svazu měst a obcí, primátora Kladna Dana Jiránka z ODS ale budou muset česká města šetřit, a aby dosáhly na evropské peníze, zřejmě se i zadlužit.

"Letos přijdeme zhruba o 30 miliard na daňových příjmech. Pro příští rok odhaduje ministerstvo, že to bude méně. Podle našich odhadů a odhadů asociace krajů přijdeme o více - 35 miliard. Pak nám peníze stačit nebudou a začneme mít opravdové problémy," uvedl.

"Budeme muset omezovat některé služby, budeme si muset brát úvěry na to, abychom mohli čerpat evropské peníze, ačkoli jsem si na to šetřili řadu let," dodal.

Podle něj se to bude týkat zhruba 40 procent statutárních měst. "Ale to mluvím o letošku a začátku příštího roku. Obávám se, že jestli daňový propad bude trvat déle, tak si budou muset půjčovat všechny obce, které mají nějaký větší projekt z evropských prostředků," uvedl primátor Kladna a místopředseda Svazu měst a obcí, Dan Jiránek.

Marika Táborská, Martina Mašková, Katarína Brezovská, Veronika Sedláčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme