Lidé si už objednali dluhopisy za 8,8 miliard, limit se zřejmě zvýší

Zájem o státní dluhopisy předčil všechna očekávání. Z první emise za deset miliard korun lidé skoupili během prvního dne celou polovinu, ministr financí proto částku zřejmě navýší. Potvrdil to Radiožurnálu po odpoledním jednání v Lucemburku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

TK ministra financí Miroslava Kalouska k představení projektu Spořicí státní dluhopisy

TK ministra financí Miroslava Kalouska k představení projektu Spořicí státní dluhopisy | Foto: Filip Jandourek

„S největší pravděpodobností blížící se jistotě rozhodnu o překročení desetimiliardového limitu, který jsem určil pro tento pilotní projekt,“ uvedl ministr financí Miroslav Kalousek.

Po vyhodnocení této části projektu se podle něj od Nového roku nastartuje za pomoci všech distribučních nástrojů včetně Czech Pointů široká nabídka spořících dluhopisů pro domácnosti. S dosavadním upisováním dluhopisů je ministr spokojen.

Ministerstvo také uvedlo, že dosud zaregistrovalo objednané dluhopisy za zhruba 8,8 miliard korun. Objednávky musí být uhrazeny do pěti pracovních dnů.

Takzvané spořicí státní dluhopisy si mohou od pondělí kupovat nejen čeští občané, ale i cizinci, nabídka platí pro jednotlivce i neziskové organizace. Lidé nebo organizace si mohou vybrat ze tří druhů dluhopisů. Jednoroční úpis vynese dvě procenta, další dva druhy emise jsou pětileté a jejich úrok se bude v průběhu doby zvyšovat. Průměrné zhodnocení pětiletých dluhopisů bude 3,09 procenta.

Bezpečná investice

Zájem o spořící státní dluhopisy překvapil i analytika společnosti Cyrrus Jana Procházku. „Trochu mě to překvapilo, zájem v prvních dvou dnech je enormní. Je ale vidět, že to nejsou jen drobní investoři a běžní občané, kteří by dluhopisy kupovali, což byl původní záměr ministerstva financí,“ říká Procházka.

Dluhy (ilustr. obr.) | Foto: Fotobanka stock.xchng

Podle něj zájemci pocházejí spíše z vyšší střední třídy, kteří si uvědomují, že jde o nezdaněné přilepšení s výhodnými úrokovými sazbami, asi o procentní bod vyššími než na běžném trhu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zájem o dluhopisy příjemně překvapil i analytika společnosti Cyrrus Jana Procházku

Jde také o velmi bezpečnou investici. „Stát je zde hlavním a nejstabilnějším pilířem finančního trhu,“ míní Procházka, podle něhož Česku zatím nehrozí problémy jako v Řecku či Portugalsku.

„V České republice zavládla taková euforie – utrácení na dluh, úvěry na dovolenou či na Vánoce – takže i v rámci zlepšování finanční gramotnosti je podpora spoření důležitá. Druhým pozitivem je rozsekání bankovního socialismu, kdy tři největší české banky ovládají celý kapitálový a bankovní trh,“ uvádí Procházka. Třetím pozitivem je podle něj samotné financování části státního dluhu občany.

„Je to výborné, že se daří trh penetrovat těmito dluhopisy. V druhé fázi snad dojde i na běžné občany,“ doufá analytik společnosti Cyrrus Jan Procházka.

Pavel Novák, Mirko Kašpar Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme