Lufthansa ruší kvůli stávce téměř všechny pondělní lety. Ovlivní i spojení z Prahy

Přílet nebo odlet z Německa bude v pondělí těžší. Letecká společnost Lufthansa kvůli stávce ruší téměř všechny své lety. Stávka ovlivní i spojení s Prahou.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lufthansa

Lufthansa | Foto: Tomáš Adamec

Téměř všechny lety zítra zruší německá letecká společnost Lufthansa. Její odboráři totiž opět stávkují.

Dopady protestu by tentokrát měly být mnohem horší, než při první vlně stávek letos v březnu. Z celkem 1720 letů, které by zítra měla Lufthansa vypravit, se totiž uskuteční pouhých 32. Stávka tak ovlivní leteckou dopravu hlavně v Evropě, protože vůbec neodletí přes 1600 spojů.

To se týká příletů i odletů z pražského Letiště Václava Havla, potvrdila mluvčí letiště Eva Krejčí:

„Ovlivní významně spojení s Německem, protože Lufthansa zrušila všechny přílety a odlety. Jedná se celkem o 13 příletů a 13 odletů a jsou to spojení s městy Frankfurt, Mnichov a Düsseldorf.“

Lufthansa je největší německou leteckou společností a jednou z největších korporací v letecké dopravě na světě. Její sídlo je v Kolíně nad Rýnem a hlavní operační základny jsou na letištích ve Frankfurtu, Mnichově a Düsseldorfu.

„Ti cestující, kteří jsou v on-line systému Lufthansy rovnou dostávají esemesky a mohou si přes internet vyřešit náhradní spojení. Zároveň jsou k dispozici call centra a také přímo na letišti je stánek společnosti Lufthansa,“ připomněla Krejčí.

„Nicméně, veškerá péče o cestující je samozřejmě na straně této letecké společnosti.“

Zaměstnanci Lufthansy stávkují kvůli novým pracovním smlouvám. I tentokrát stávku organizuje odborový svaz Verdi, který zastupuje pozemní personál Lufthansy. Ve sporu jde o pracovní a finanční podmínky zhruba třiatřiceti tisíců zaměstnanců, především z technických a servisních úseků.

Obě strany - jak odbory, tak vedení společnosti - se naposledy sešly tuto středu. A ani tentokrát se nedohodly. Odboráři totiž stále požadují navýšení mezd o 5,2 procent a chtějí také přísnější podmínky pro propouštění. Na to ale společnost nepřistoupila a naopak trvá na prodloužení pracovní doby. Znovu se tak obě strany sejdou k jednacímu stolu 29. dubna.

Klára Bílá, mkp, Veronika Neprašová, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme