Německá ekonomika se stabilizuje

Důvěra v Německou ekonomiku roste. Zdraví největšího obchodního partnera Česka ohodnotily německé podniky nejvyšší známkou za poslední dva roky. Index měřící optimismus německých spotřebitelů sice stagnuje, v posledních měsících je ale patrný narůstající optimismus.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Spolková republika Německo

Spolková republika Německo | Foto: Emanuel Macoun

Z růstu německé ekonomiky mohou profitovat i české firmy. Podniky, které pociťují oživení v Německu už teď, jsou podle předsedy Sdružení českých podniků v Německu Josefa Hladíka do značné míry v německých výrobních a technologických strukturách integrovány.

Přehrát

00:00 / 00:00

O německé ekonomice diskutovali předseda Sdružení českých podniků v Německu Josef Hladík a analytik BH Securities Petr Hlinomaz

„Podniky, které žádné oživení dosud nepocítily nebo se snaží do Německa teprve proniknout, jsou ve složitější situaci. Očekávání pokud jde o budoucí vývoj jsou ale spíše zdrženlivá,“ řekl Hladík.

Analytik BH Securities Petr Hlinomaz předpokládá, že pokud se poptávka v USA a v Asii příliš nezmění, tak by export mohl podržet německou ekonomiku nahoře. Domácí poptávka podle něj ještě tak silná není.

„Alfou a omegou je pro Německo export a pokud se udrží, je pro něj dluhová krize v Evropě druhořadá,“ myslí si Hlinomaz.

Za zajímavé k nákupu považuje v Německu tituly v oblasti energetiky nebo zpracování surovin. Vyhnul by se naopak finančnímu sektoru, hlavně kvůli nejasnému zdanění a regulaci.

Igor Maňour, Roman Chlupatý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme