Nepříznivé počasí škodí úrodě. Důsledkem jsou vyšší ceny potravin

Globální výkyvy počasí prudce zvedají ceny potravin. Podle zprávy OSN vzrostly ceny potravin v červenci v porovnání s předchozím měsícem o šest procent. Ceny obilí ale stouply až o 17 procent a cukr zdražil o 12 procent. Na vině je podle OSN především sucho ve Spojených státech, předčasné deště v Brazílii a naopak opožděné deště v Indii.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Obilí

Obilí | Foto: Fotobanka stock.xchng

„Nepříznivé počasí v Americe a v Evropě už způsobilo prudký růst cen potravin na světových burzách, přičemž extrémně zdražily zejména obiloviny a olejniny. Například cena pšenice je oproti začátku roku až o 40 procent vyšší. V podstatě už i ceny potravin pro koncové zákazníky ve světě pomalu rostou, a to v rozsahu několika procent,“ řekl analytik společnosti Colosseum Boris Tomčiak.

Výrazné změny na burzách se podle jeho slov projevují na lokálních spotřebitelských cenách se tří až pětiměsíčním zpožděním.

Přehrát

00:00 / 00:00

Analytik společnosti Colosseum Boris Tomčiak mluví s růstu cen potravin v Odpoledním Radiožurnálu

„To znamená, že na našich peněženkách by se prudké zdražení obilnin a olejnin mohlo projevit od konce září,“ uvedl analytik.

Organizace FAO zveřejnila takzvaný index cen potravin, což obvykle uprostřed léta nečiní. Podle některých názorů tím upozornila na nejistotu na trhu s jídlem, která ohrožuje hlavně chudé země.

„Zdražování potravin je pro chudé státy velkým problémem, protože domácnosti v málo rozvinutých zemích vydávají na jídlo více než třetinu svého rozpočtu. V Evropě a Spojených státech to není ani desetina. Pokud budou růst globální ceny potravin, tak můžeme očekávat občanské nepokoje především v Africe a jihovýchodní Asii,“ vysvětlil analytik.

Nejvyšší riziko nepokojů je podle něj v Egyptě, Súdánu, Pákistánu a Bangladéši, což jsou země, které jsou velkými importéry potravin.

Podle oborníků z OSN bychom se proto měli vyvarovat některých špatných politických rozhodnutí, která vysoko vyhnala ceny potravin už před pěti lety a v některých zemích vyvolala hladové bouře.

Přehrát

00:00 / 00:00

Dagmar Milerová Prášková z analytického centra Glopolis v pořadu Stalo se dnes

Dagmar Milerová Prášková z analytického centra Glopolis připomněla, že Rusko, které patří mezi tři největší exportéry obilí, tehdy zakázalo vývoz této komodity. Další chybou je podle ní politika biopaliv.

„Například Spojení státy spotřebují celou čtvrtinu své produkce obilí na výrobu etanolu, což je neudržitelné,“ řekla Prášková.

Organizace pro výživu a zemědělství společně s OECD vydaly výhled na dalších 10 let a předpokládají, že ceny potravin budou stále růst.

Igor Maňour, Michaela van Erne, Jan Richter, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme