Nezaměstnanost koncem roku stoupla na 8,9 procenta

Míra nezaměstnanosti v prosinci stoupla na 8,9 procenta z listopadových 8,4 procenta. Ke konci roku na úřadech hledalo práci přes 481 tisíc lidí, což je více než 24.000 víc oproti listopadu. Tradičně nejhorší situace je na severu Moravy i Čech. Například na Karvinsku se o jedno volné pracovní místo uchází více než 78 lidí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Úřad práce v Ostravě

Úřad práce v Ostravě | Foto: F. Tichý

Jak připomíná Kateřina Beránková z ministerstva práce a sociálních věcí, nezaměstnanost je mírně lepší než před rokem. "V roce 2004 činila 9,2 procenta a v loňském roce to bylo devět procent," upřesnila.

Konec loňského roku byl ve vývoji nezaměstnanosti nejpříznivější za posledních pět let. Úspěšnější než dřív jsou teď v hledání práce mladí lidé, hlavně díky zvládání počítačů a jazyků.

Ekonomové prosincový vývoj předpovídali vzhledem k úbytku sezónních prací a faktu, že podniky většinou nabírají nové zaměstnance až od ledna.

"V pohledu na vývoj nezaměstnanosti směrem dopředu bude důležitější, jaké signály přinese leden. V lednu vždy míra nezaměstnanosti vrcholí a aby se dalo mluvit o trendovém snižování počtu nezaměstnaných, neměl by lednový přírůstek překročit 20.000 osob," upozorňuje analytik HVB bank Pavel Sobíšek.

Vít Dvořák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme