Ministerstvo financí bude kontrolovat čerpací stanice. Chce zjistit, zda si uměle navyšují marže

Ministerstvo financí bude plošně kontrolovat čerpací stanice kvůli maržím za paliva. Prodejci budou každý den posílat přehledy průměrné prodejní ceny, a to zpětně od 21. února. Dodávané informace bude ministerstvo průběžně porovnávat s vývojem cen pohonných hmot na komoditní burze v Rotterdamu, z níž vycházejí velkoobchodní ceny pohonných hmot v evropských zemích, informovala ve čtvrtek mluvčí resortu Anna Vasko.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

nafta, ilustrační foto

Dodávané informace bude ministerstvo průběžně porovnávat s vývojem cen pohonných hmot na komoditní burze v Rotterdamu (ilustrační foto) | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

„Výsledkem této činnosti ministerstva financí bude zjištění, zda si čerpací stanice uměle a neúměrně navyšují své marže, nebo zda marže zůstává v čase stejná a růst cen je pouze odrazem růstu nákupních cen pohonných hmot. V případě zjištění neúměrného zvyšování marží u prodejců pohonných hmot má ministerstvo financí nástroje k řešení této situace. Krajním řešením může být i vydání cenového výměru stanovujícího fixní výši marží,“ uvedla Vasko.

Benzin a nafta dál zdražují. Za jediný den cena rekordně stoupla

Číst článek

Kontroly marží čerpacích stanic avizoval po středečním jednání vlády premiér Petr Fiala (ODS). Původně uváděl, že to bude v gesci ministerstva průmyslu a obchodu, čerpadláře ale bude nakonec kontrolovat ministerstvo financí.

Kontrola marží čerpacích stanic je jedním z opatření proti rekordně vysokým cenám benzinu a nafty. Vláda v reakci na růst cen ve středu rozhodla také o zrušení povinného přimíchávání biosložky do pohonných hmot a o zrušení silniční daně pro osobní automobily, dodávky a nákladní auta do 12 tun.

Ke zrušení silniční daně je potřeba novela zákona o silniční dani, kterou má předložit ministerstvo financí. Pro zrušení povinnosti přidávat biosložku do paliv je nutná novela zákona o ochraně ovzduší. Předložit ji má ministerstvo životního prostředí (MŽP), uvedl ve čtvrtek mluvčí ministerstva financí Tomáš Weiss.

Zřejmě si mastí kapsu, říká ekonom k cenám benzinu a nafty. Podle šéfa petrolejářské unie je to lež

Číst článek

Cenu benzinu a nafty tvoří několik složek. Zejména to je cena ropy, která záleží na typu ropy (dražší bývá ropa s nižším obsahem síry), dále spotřební daň (u benzinu to je 12,84 Kč na litr, u nafty 9,95 Kč na litr), daň z přidané hodnoty ve výši 21 procent (počítá se z ceny zahrnující spotřební daň), cena za dopravu, zpracování v rafinerii, dopravu do čerpacích stanic, dále marže zpracovatelů ropy a marže čerpacích stanic (pohybuje se okolo jedné koruny na litr).

Ceny pohonných hmot v Česku dál zvyšují svá maxima. Litr nejprodávanějšího benzinu Natural 95 stojí průměrně 46,64 Kč, litr nafty už je za více než 49 korun. Od minulé středy benzin zdražil o více než sedm korun, nafta o více než deset Kč. Vyplývá to z dat společnosti CCS, která průměrné ceny paliv sleduje od začátku roku 2005.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme