Podpora solární energie v Německu klesne o 15 procent

Německý solární boom se zatím zákazníkům nevyplácí, německá vláda proto přikročila ke snížení podpory solární energie. Od července by měly výkupní ceny klesnout o 15 procent.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fotovoltaické panely (Serpa, Portugalsko)

Fotovoltaické panely (Serpa, Portugalsko) | Foto: European Commission Audiovisual service

Německo je největším světovým trhem pro fotovoltaiku, která přeměňuje sluneční paprsky na elektřinu. V loňském roce zvýšilo výrobu energie o rekordních sedm gigawattů, celkově disponuje kapacitou kolem 17 gigawattů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Německo sníží podporu solární energie o 15 procent. Více zpravodajka Klára Stejskalová

Za boomem stojí štědré dotace. V roce 2000 německá vláda přijala zákon, ve kterém garantovala pro fotovoltaická zařízení výkupní ceny na 20 let. Do odvětví vtrhly největší energetické koncerny.

Zákazník na to ovšem nevydělal, oproti energii vyrobené v uhelných elektrárnách stojí solární elektřina desetkrát víc. Průměrnou domácnost tak podpora zelené energie letos přijde na 140 eur, tedy tři a půl tisíce korun.

„Chceme zodpovědný rozmach solární energetiky, ale zároveň chceme využít potenciál pro snižování nákladů,“ prohlásil německý ministr životního prostředí Norbert Röttgen.

Solární boom nekončí

Vzhledem k vysoké poptávce je možné snížení podpory urychlit, aniž by tím utrpělo celé odvětví. Od července tak dojde ke snížení podpory o 15 procent a v lednu 2012 o dalších devět procent.

I přes toto snížení se počítá s dalším růstem tohoto odvětví. Klesnout by měly cen fotovoltaických panelů.

Předseda sdružení pro solární energetiku Günther Cramer předpokládá, že do roku 2020 se bude solární energie podílet na energetickém mixu deseti procenty a ceny budou o 50 procent nižší. V solárním byznysu by mělo pracovat na 130 tisíc lidí.

Klára Stejskalová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme