‚V Praze jsme na poloviční návštěvnosti.‘ Firmy usilují o snížení nájmů, aby dosáhly na státní podporu

Podnikatelé čekají na spuštění programu „Covid - nájemné“. Ten má firmám, které kvůli vládním opatřením musely uzavřít provozovny, pokrýt část měsíční činže. Ovšem jen za podmínky, že jim pronajímatel poskytne slevu. Podniky proto začaly s majiteli nemovitostí vyjednávat. Někde ale neúspěsně.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Palác knih na Václavském náměstí v Praze

Knihkupectví Neoluxor muselo v březnu uzavřít své kamenné prodejny, přišlo tak o velkou část příjmů. V Praze je situace s návštěvností zákazníků stále špatná. (ilustrační foto) | Zdroj: Wikimedia Commons

Síť knihkupectví Neoluxor musela v březnu uzavřít bezmála 40 kamenných poboček, ze dne na den přišla o zákazníky, a tedy i o příjmy. Faktury za nájem u všech svých prodejen ale platila dál. „Nevíme, co bude. Ty finance nejsou nebo teprve teď začínáme tržit a začínáme postupně splácet ty faktury, které jsou už po splatnosti dneska za nájmy. Co velmi trpí, tak jsou prodejny v centru velkých měst, zejména Praha – tam jsme na návštěvnosti 50 procent,“  uvedl ředitel rozvoje Jan Kašpar.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si příspěvek o tom, jak firmy usilují o snížení nájemného

Podle Kašpara si snížení nájmu proto firma začala domlouvat v předstihu. „Někde nám odpustili nájemné úplně, někde jsme se dohodli na procentuálním snížení, na nějaké slevě. To znamená, že třeba na dobu zavření jsme měli 70 procent a pak jsme se bavili třeba o 20 procentech slevy do konce roku,“ uvedl.

Vládní podpora

Aby podnik dosáhl na státní dotaci z programu Covid-nájemné, musí mu pronajímatel slevit 30 procent, firma uhradí pětinu a zbytek přispěje stát. „Podpora by se měla poskytovat na zaplacení nájemného na provozovny v případě, že byl podnikateli zakázán prodej zboží a služeb,“ sdělila Radiožurnálu mluvčí rezortu Štěpánka Filipová.

Ve hře je 150 miliard. Čalouník z Rousínova ale raději na vládní program COVID III nespoléhá

Číst článek

Což ale není případ třeba sítě očních optik Grand Optical, která získala výjimku a mohla mít otevřeno i v době nouzového stavu. Stejně jako lékárny nebo také drogerie. I jich se ale podle ředitele firmy Pavla Krejčího týkal výrazný propad zákazníků. „Vládní podpora na podporu nájemného pro nás neplatí. Ačkoliv návštěvnost vlastně ze dne na den poklesla o více než 80 procent. Ty podmínky nejsou nastaveny férově,“ okomentoval vládní podporu Krejčí.

Vyjednávání o nájemném se komplikuje i pro řadu prodejen umístěných v obchodních centrech. Podle člena představenstva Václava Hrbka z Retailové asociace, která sdružuje stovky podniků, se ne všem obchodníkům daří s vlastníky nemovitostí dohodnout.

Sleva je na majitelích

„Pronajímatelé si kladou další a další podmínky. Podmiňují to hlavně prodloužením smluv, a to často se zvýšeným nájemným,“ uvedl Hrbek.

Radnice zřídila podnikatelům poradnu kvůli ‚chaotickému‘ jednání vlády. Podle ministerstva zbytečně

Číst článek

Je ale čistě na majitelích, jestli sleví. Třeba Karel Polata pronajímá prostory kadeřnictvím a také restauracím. Tím, že jim nájemné sníží, přijde o stovky tisíc korun. Přesto ale na dohodu přistoupí. „Víme, že ty měsíce, které už proběhly, nám žádný jiný potenciální nový nájemník už nikdy nezaplatí. Pro nás je spíš důležitější ty nájemníky udržet,“ řekl Polata.

Podle odhadů ministerstva průmyslu a obchodu by si o dotaci mohlo zažádat až 200 tisíc podnikatelů. Ti ale stále neznají přesné podmínky programu. Resort je chce zveřejnit během druhé poloviny června. 

Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme