Řecko dostane od eurozóny další půjčky na umoření svých dluhů

Eurozóna dala zelenou druhému záchrannému balíku půjček pro Řecko. Na své schůzce v Bruselu ho odsouhlasili ministři financí zemí platících eurem. Letos a napřesrok z něj mohou Atény čerpat úvěry za 130 miliard eur.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předseda euroskupiny Jean-Claude Junker (uprostřed) e zdraví s řeckým ministrem financí Evangelosem Venizelosem (vpravo)

Předseda euroskupiny Jean-Claude Junker (uprostřed) e zdraví s řeckým ministrem financí Evangelosem Venizelosem (vpravo) | Zdroj: Reuters

Řecko se tak vyhne neřízenému bankrotu, který mu hrozil, kdyby 20. března nesplatilo starší dluhy za 14,5 miliardy eur.

Cestu ke schválení pomoci otevřela dohoda řecké vlády se soukromými věřiteli, kteří souhlasili s prominutím značné části svých pohledávek.

„Nový záchranný program pro Řecko není jen ve startovních blocích, ale byl ministry financí skutečně schválený,“ řekl po schůzce šéf euroskupiny, lucemburský premiér Jean-Claude Juncker.

Ve čtvrtek ještě o své účasti na stabilizačním programu rozhodne Mezinárodní měnový fond. Podle výkonné ředitelky fondu Christine Lagardeové bude jeho podíl činit 28 miliard eur.

„Toto je druhá šance pro Řecko, kterou není možné promeškat,“ prohlásil Juncker.

Oznámil také, že díky odpuštění velké části pohledávek soukromými investory klesne v roce 2020 řecký dluh na 117 procent HDP, což je lepší, než se dosud předpokládalo.

Pavel Novák, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme