Řecku by se měla odpustit větší část dluhu, míní Schäuble

Řekům by se zřejmě mohlo odpustit více z dluhu, než se předpokládalo. Soudí německý ministr financí Wolfgang Schäuble. V rozhovoru pro ARD uvedl, že v opačném případě bude složité současnou krizi vyřešit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Řecko

Řecko | Zdroj: Reuters

O podrobnostech se teď podle šéfa německé kasy dál jedná. Už tento týden řekl šéf euroskupiny ministrů financí a lucemburský premiér Jean-Claude Juncker, že banky a další soukromí věřitelé Řecka budou asi muset obětovat přes 60 procent řeckých dlužních pohledávek.

Eurozóna už několik týdnů neoficiálně zvažuje škrtnutí až poloviny řeckého dluhu. Banky a další držitelé řeckých dluhopisů by měli přijít až o 50 procent toho, co Řecku v minulosti půjčili. Jednalo by se o takzvanou restrukturalizaci dluhu, tedy řízený státní bankrot. Řecko totiž své obrovské dluhy už zřejmě nedokáže splatit.

Ještě nedávno přitom ministr financí Schäuble Řecku hrozil zastavením plateb, pokud Atény výrazně nepokročí v nutných reformách.

Lubica Bergmanová, Mirko Kašpar Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme