Rozjet pece v Liberty bude drahé. Příští týden se bude řešit, jestli je to reálné, říká ekonomická analytička

Před podnikem Liberty Ostrava se ve čtvrtek sešlo na tisíc lidí, kteří žádali zachování výroby. Firma má dluhy, většina zaměstnanců je od konce prosince doma a předložený restrukturalizační plán firmy už je zastaralý. „Za týden se bude projednávat, jestli už společnost není v úpadku. Jestli je ještě reálné, že strukturalizace může být úspěšná,“ říká ekonomická analytička Jana Klímová v pořadu Jak to vidí Českého rozhlasu Dvojka.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hlavní brána, Liberty Ostrava

Hlavní brána, Liberty Ostrava | Foto: František Tichý | Zdroj: Český rozhlas

Liberty Ostrava dluží svému dodavateli energií, firmě Tameh Czech, zhruba dvě miliardy korun. Firma Tameh patří společnosti ArcelorMittal, které před rokem 2019 patřily i ocelárny Liberty. „A právě tam začala situace, která vyústila až k dnešním problémům, vysvětluje analytička.

Přehrát

00:00 / 00:00

Host: hlavní ekonomická analytička Českého rozhlasu Jana Klímová. Moderuje Zita Senková

„Když společnost britského podnikatele Sanjeeva Gupty kupovala ocelárny, tak je koupila bez elektrárny. Společnost Mittal si elektrárnu nechala a dnes ji vlastní napůl ještě s polskou firmou, i když se objevily informace, že polská společnost by mohla svůj podíl prodat právě skupině Mittal,“ upozorňuje na složitý kontext a spory Klímová.

„Dnes tedy konkurenční ocelářská skupina ArcelorMittal spoluvlastní elektrárnu, která je naprosto klíčová pro chod celé Liberty,“ shrnuje.

Spolupráce fungovala až do loňského roku, tedy čtyři roky. Pak začaly růst ceny energií, ceny uhlí a obecně ceny vstupů.

Většina zaměstnanců Liberty Ostrava se začíná poohlížet po nové práci

Číst článek

„Liberty se začala dostávat do ekonomických potíží a přestala v polovině roku platit. A tak vznikl dluh dvě miliardy korun. Až společnost Tameh koncem roku ohlásila, že sama na sebe podala insolvenční návrh. Zastavily se dodávky energií a tím i chod celé továrny,“ přibližuje ekonomická analytička.

Náročný rozjezd?

Především se v Liberty koncem roku zastavila prvovýroba, tedy výroba oceli. „Neběží žádné vysoké pece. Koksárenská baterie se zastavila. To jsou ty největší problémy,“ říká Jana Klímová.

Rozjet znovu tyto pece bude podle ní velmi náročné. „Bude to stát opravdu velké peníze. Musíte dopředu nakoupit suroviny. A jenom samotné rozjíždění továrny bude podle znalců trvat třeba jeden až dva měsíce, než se znovu obnoví základní výroba,“ připomíná analytička.

Ministerstvo opět píše majiteli Liberty Ostrava, ať situaci řeší. Firma ale odmítá, že je nesolventní

Číst článek

V plánu je také restrukturalizace podniku. „Firma Liberty poté, co byly vypnuty dodávky energií, požádala soud o ochranu před věřiteli. Takže od prosince do března má schválené moratorium na splácení dluhů,“ pokračuje Klímová.

Za tři měsíce tak měla Liberty zpracovat a předložit věřitelům plán, kde ukáže, jakým způsobem chce splatit dluhy a pokračovat dál. Prvotní plán firma nabídla už koncem roku.

Stojí v něm, že se Liberty chce zaměřit na výrobu s vyšší přidanou hodnotou, jako je výroba určitých druhů trubek, svodidel nebo tyčí. Naopak odstoupit hodlá od výroby válcovaného drátu.

„Jenže problém je, že plán počítal s tím, že už v lednu fabrika zase pojede a všechno už bude vyřešené. A že v březnu už bude podnik v zisku a začne vydělávat. Teď jsme ale na konci února a podnik pořád stojí,“ dokládá Klímová.

Restrukturalizační správce Liberty proto požádal minulý týden soud, aby svolal schůzi. Termín připadl na 28. února. „Bude se projednávat, jestli už společnost není v úpadku. Jestli je ještě reálné, že strukturalizace může být úspěšná,“ dodává Jana Klímová.

Poslechněte si celý rozhovor, audio je nahoře v článku.

Zita Senková, opa Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme