Česká ekonomika nadále roste. Za loňský rok stoupl hrubý domácí produkt o 4,5 procenta

Česká ekonomika ve 4. čtvrtletí loňského roku zrychlila meziroční růst na 5,2 procenta z 5,1 procenta v předchozím čtvrtletí. Zpřesněný odhad v pátek zveřejnil Český statistický úřad, předběžný počítal v posledním kvartálu se zvýšením o 5,1 procenta. Mezičtvrtletně zůstal růst na 0,5 procenta. Za celý loňský rok pak hrubý domácí produkt stoupl o 4,5 procenta.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ekonomický růst (ilustrační foto)

Ekonomický růst (ilustrační foto) | Zdroj: Fotobanka Pixabay | CC0 1.0

Růst ekonomiky byl v závěru roku podpořen především domácí poptávkou. Spotřeba domácností vzrostla meziročně o 4,3 procenta.

„Investiční výdaje firem směřovaly zejména na stavební investice a do strojního vybavení,“ uvedli statistici. Hlavním faktorem celoročního růstu byla podle nich zahraniční poptávka.

„Dařilo se vyvážet auta, elektrická zařízení a chemické produkty,“ řekl ředitel odboru národních účtů Českého statistického úřadu Vladimír Kermiet.

Zvýšila se také spotřeba domácností a investiční aktivita.

„Výdaje na konečnou spotřebu domácností vzrostly meziročně o čtyři procenta, nejvíce od roku 2007,“ dodal Český statistický úřad.

Meziroční růst HDP za jednotlivá čtvrtletí vytrvale zrychloval již od začátku loňského roku, kdy činil tři procenta. Ve druhém čtvrtletí to bylo 4,6 procenta a ve třetím čtvrtletí podle zrevidovaných údajů 5,1 procenta.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme