Americký dolar a nově i bitcoin. Salvador jako první země přijala kryptoměnu za oficiální platidlo

Salvadorští poslanci schválili virtuální internetovou měnu bitcoin jako oficiální platidlo. Už dříve to navrhl salvadorský prezident Nayib Bukele. Zákon o bitcoinu vstoupí v platnost za 90 dní. Země tak bude mít nově dvě oficiální měny - americký dolar a bitcoin.

San Salvador Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Salvadoru Nayib Bukele

Prezident Nayib Bukele doufá, že změna přiláká do země turisty i investory | Foto: Jose Cabezas | Zdroj: Reuters

Prezident Nayib Bukele na twitteru uvedl, že tento krok pomůže Salvadorcům v zahraničí, kteří posílají peníze příbuzným ve vlasti - takových lidí jsou asi dva miliony a finance od nich tvoří přibližně pětinu salvadorského HDP, což podle informací BBC činí v přepočtu přes 83 miliard korun.

Takové převody ale trvají i několik dní - adresát si je musí vyzvednout osobně a služby, přes které lidé peníze posílají, si za transakce účtují procenta ze zasílané částky. V bitcoinech bude podle prezidenta proces rychlejší, levnější i bezpečnější.

Oficiální bitcoin také podle Bukeleho povede k rozvoji investic, cestovního ruchu a inovací.

The #BitcoinLaw has been approved by a supermajority in the Salvadoran Congress.

62 out of 84 votes!

History! #Btc🇸🇻

08:05 – 09. 06. 2021

17720 72560

Marketingová strategie

Odborníci soudí, že bitcion by jako oficiální měna v zemi mohla fungovat. 

Těžaři kryptoměn zastavují operace v Číně. Země oznámila zpřísnění pravidel pro bitcoiny

Číst článek

„Určitě může, ale z velké části je to marketingová strategie země, aby nalákala turisty a firmy, které by tam mohly přinést investice,“ řekl Radiožurnálu expert na kryptoměny a hlavní ekonom Platební instituce Roger Dominik Stroukal.

Rozhodnutí Salvadoru ovlivnilo i hodnotu bitcoinu - ta se po hlasování poslanců zvýšila o pět procent na v přepočtu 714 tisíc korun. Dlouhodobý propad měny ale bude nejspíš pokračovat.

„Bitcoin se už několik týdnu propadá a v tom propadu jsme na krátkou dobu viděli i malý, zhruba pětiprocentní růst. Propad to zmírnilo, ale pravděpodobně, pokud má být korekce větší, třeba o 80 procent, jak tomu bylo v historii, to nemá sílu to zastavit,“ dodal Stroukal.

Helena Berková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme