Stavebnictví pokleslo o 8 procent, export vzrostl o 9,6 procenta

Stavební výroba i nadále klesá. V říjnu meziročně prohloubila pokles na 8 procent. Vyplývá to z čísel, které dnes vydal Český statistický úřad (ČSÚ). Mírné zrychlení růstu zaznamenala průmyslová výroba. Ryze pozitivní zprávy přicházejí ze sektoru zahraničního obchodu. Vývoz meziročně vzrostl o 9,6 procenta.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Český statistický úřad

Český statistický úřad | Foto: Tomáš Adamec

České stavebnictví v říjnu meziročně prohloubilo propad na 8 procent. V září pokleslo o 7,1 procenta. Počet zahájených staveb bytů v říjnu meziročně vzrostl o 21,2 procenta, počet dokončených bytů naopak poklesl o 16,9 procenta.

Podle hlavního ekonoma J&T banky Petra Sklenáře je obrat ve stavebnictví otázkou spíše čtvrtletí či roku nebo dvou. V dohledné době tak prý velký obrat očekávat nelze a pokles stavebnictví bude pokračovat.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem Světa o deváté na Rádiu Česko byl hlavní ekonom J&T banky Petr Sklenář

„Už je částečně skončen boom v rámci stavby bytů, současně dochází k výrazným škrtům v rozpočtu a omezení síťových staveb, to znamená stavba dálnic, železnic. Takže stavebnictví čelí teď negativním směrům z hlavních dvou oborů," vysvětlil ve Světě o deváté na Rádiu Česko Sklenář.

Průmyslová výroba v říjnu meziročně vzrostla o 1,7 procenta. V porovnání se zářím byla produkce vyšší jen o 0,1 procenta. Agentura Bloomberg přitom předpokládala růst o 2,2 procenta. Podle Sklenáře je ale možné výsledky průmyslu považovat za pozitivní a odpovídající očekáváním.

„Výsledky bych hodnotil spíše kladně, protože po čtyřech měsících, kdy růst setrvale klesal, zpomaloval i meziměsíčně, došlo k prvnímu meziměsíčnímu nárůstu, k jisté stabilizaci meziročního růstu. I struktura je pozitivnější, než se očekávalo před měsícem, je tady opět mírný nárůst zakázek, a to především ze zahraničí. Firmám se pořád daří vyvážet,“ uvedl Sklenář.

ČTĚTE TAKÉ: České stavebnictví tvrdě doplácí na sílící evropskou krizi

K mírnému růstu průmyslu nejvíce přispěla výroba automobilů. Petr Sklenář si myslí, že se z každoměšíčního zpomalování růstu průmyslové výroby stává trend. Dostáváme se prý k nulové hranici, která ukáže, jestli se zpomalování zastaví a dojde ke stabilizaci. Podle Sklenáře to naznačují data z německého průmyslu, se kterým je český průmysl nejvíce propojen.

Zahraniční obchod skončil v říjnu rekordním přebytkem 25,5 miliardy korun - o 11,8 miliardy více než v roce 2010. Vývoz podle předběžných údajů v říjnu meziročně vzrostl o 9,6 procenta a dovoz o 4,9 procenta.

Podle Petra Sklenáře jsou obecně podzimní měsíce v zahraničním obchodu velmi silné, podobně jako začátek roku. Přebytky jsou totiž vysoké ze sezónních důvodů.

„V současnosti je výsledek umocněn tím, že na jedné straně se – byť sice nižším tempem, ale pořád daří – vývozcům. Naopak na druhé straně domácí poptávka, ať už jsou to domácnosti, ať už jsou to firmy z hlediska investic, jsou opatrnější. Což v konečném důsledku vede k velkému nárůstu přebytku,“ uzavřel Sklenář.

Vývoj stavební výroby v Česku (říjen 2010 - říjen 2011)

Barbora Kreuzerová, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme