Ukrajina a Moldavsko žádají EU o pomoc kvůli ruskému plynu

Ukrajina a Moldavsko požádaly Evropskou unii o pomoc ve sporu kvůli ruskému plynu. V Bruselu to potvrdil eurokomisař pro energetiku Andris Piebalgs. Ruský plynárenský monopol Gazprom přestal oběma zemím dodávat plyn v neděli, protože nebyly ochotné přistoupit na prudké zvýšení ceny.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Záběr z uzavírání plynovodu pořízený z ruské televize NTV

Záběr z uzavírání plynovodu pořízený z ruské televize NTV | Foto: AFP

Dopoledne se v Bruselu sešli zástupci a ministři odpovědní v členských zemích z energetiku, aby o krizi jednali.

Ruský plyn sice už do zemí unie proudí jako obvykle a dotčeným zemím se daří nebo už podařilo doplnit obvyklé rezervy. Původní problém mezi Ruskem a Ukrajinou ovšem zůstává a poškozené prudkým zvýšením cen se cítí i Moldavsko. Proto obě země požádaly o pomoc při vyjednávání s Moskvou.

Dnešní jednání expertů na energetiku v Bruselu se ale podle očekávání soustředí na to, jak by měla unie v případě podobných krizí jednat a především jak jim předcházet. Rusko sice dodává na západ na první pohled málo - asi čtvrtinu plynu, který pětadvacítka spotřebuje jako celek. Zatímco ale některé členské země ruský plyn nepotřebují vůbec, jiné jsou na něm závislé takřka bezvýhradně.

Uplynulé dny pak jasně ukázaly, co dokáže i celkem krátkodobý výpadek v dodávkách z východu v kombinaci se studeným počasím. Zásoby, které mají zaručit, že se dotyčná země neocitne najednou bez zemního plynu, poklesly v mnohých zemích unie o prakticky ze dne na den o desítky procent.

Ještě před koncem loňského roku přitom odborníci v médiích ujišťovali, že zásoby jsou dostatečně velké na to aby nedošlo k žádným velkým výkyvům.

Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme