ÚOHS: Za benzínový kartel pokuta 313 miliónů

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže uložil dosud nejvyšší pokutu ve své historii. Šest distributorů pohonných hmot zaplatí za porušení zákona o ochraně hospodářské soutěže celkem 313 milionů korun. Dopustily se zakázané dohody o ceně benzínu Natural 95 - tímto kartelem se obohatily o stovky milionů korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ceník čerpací stanice

ceník čerpací stanice | Foto: Jan Rosenauer

Poškodily tak všechny spotřebitele v České republice, tvrdí předseda Antimonopolního úřadu Josef Bednář. "Tyto miliony zaplatili automobilisté, ne ti sváteční, ale ti, kteří jezdí denně, malí a střední podnikatelé, kteří musí promítnout tyto náklady do cen svých výroků. A to je sekundární negativní dopad."

Úřad potrestal distributorské firmy Agip, ConocoPhillips, Aral, OMV, Shell a Benzina. Pokuta za kartelovou dohodu se týká období od května do listopadu 2001. Bednář tak potvrdil v původní výši březnové rozhodnutí, proti kterému podaly společnosti rozklad.

Pokuta je splatná do 15 dnů ode dne, kdy firmy rozhodnutí převezmou. Společnosti přitom mohou požádat o přezkum případu brněnský krajský soud.

Markéta Kaclová, Zuzana Kopuletá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme