Americká vláda mírní cla na ocel a hliník. Výjimku dostaly Jižní Korea, Argentina a Brazílie

Americká vláda zmírňuje cla na dovoz hliníku a oceli, která zavedla v březnu letošního roku. Prezident Donald Trump dal výjimku pro suroviny z Jižní Koreje, Argentiny a Brazílie. S Evropskou unií Američané pracují na úplném odstranění cla na ocel a hliník.

Washington Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výroba oceli (ilustrační foto)

Výroba oceli (ilustrační foto) | Foto: Ina Fassbender | Zdroj: Reuters

Z Jižní Koreje a Brazílie se do Spojených států bude smět znovu vyvážet ocel bez celní přirážky a z Argentiny kromě toho i hliník. Novinka ale má svá omezení, půjde jen o cílené výjimky pro ty případy, kdy americké firmy dokážou, že na domácím trhu není suroviny dostatek nebo chybí patřičná kvalita.

Jednání s EU

Už měsíc jedná se Spojenými státy o zrušení letos zavedeného cla a dalších obchodních bariér Evropská unie. A to na základě červencové ústní dohody prezidenta Trumpa s předsedou Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem.

Zároveň ve Washingtonu pokračuje vyjednávání o nové podobě americko-kanadských obchodních vztahů, Donald Trump určil jako nejzazší termín pro společnou dohodu těchto dvou zemí a také Mexika tento pátek.

Jan Kaliba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme