Brexit způsobil Británii ztrátu 29 miliard liber, říká člen centrální banky. Místní podniky trápí nejistota

Brexit zastavil vlnu podnikatelských investic, Británie kvůli němu přišla o 29 miliard liber (779,4 miliardy korun), což je asi 1,3 procenta hrubého domácího produktu (HDP). Každá britská domácnost přišla tedy asi o 10 000 liber. V rozhovoru, který zveřejnil server The Overshoot, to řekl Jonathan Haskel z britské centrální banky. Její činitelé před dopady brexitu nevarují poprvé. Sílí obavy, že Británie směřuje k vleklému ekonomickému poklesu.

Tento článek je více než rok starý.

Londýn Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

img_1123_210326-123111_jgr.JPG

Dopady brexitu na ekonomiku v poměru k HDP se podle ekonoma Haskela zvýší z nynějších 1,3 na 2,8 procenta | Foto: Pavel Šuba | Zdroj: Český rozhlas, Český rozhlas Radiožurnál

Haskel pro The Overshoot zdůraznil, že Británii trápí problémy s produkcí právě kvůli poklesu podnikatelských investic.

Pobrexitový systém britské vlády vůči občanům Evropské unie je nezákonný, rozhodl londýnský soud

Číst článek

Dopady brexitu na ekonomiku v poměru k HDP se podle něj zvýší z nynějších 1,3 na 2,8 procenta na konci výhledu centrální banky. Ta v únorové zprávě o měnové politice poskytla výhled do roku 2025.

Centrální banka nedávno uvedla, že brexit se řadí k faktorům, které snižují potenciální růst britské ekonomiky. Investice britských podniků, které trápí nejistota a slabší obchodní vazby s EU, od brexitu zaostávají za předchozími vklady i za ostatními zeměmi.

Před rokem 2016, kdy si Britové vystoupení z EU odhlasovali v referendu, Británii výrazněji klesla produktivita. Kompenzovalo ji ale množství investic, zdůrazňuje Haskel. „Od roku 2012 do roku 2016 jsme měli velký boom (investic),“ řekl. „Ale ty se od roku 2016 zkrátka zastavily a my jsme klesli na dno zemí G7,“ dodal.

Britská centrální banka v únorové zprávě o měnové politice varovala, že podnikatelské investice jsou utlumené a že brexit se na obchodní aktivitě odrazil dříve, než se původně očekávalo.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme