Většina generálních ředitelů českých firem sází na inovace

Někteří šéfové českých firem věří, že se jim letos povede lépe. Jednou z cest k úspěchu jsou inovace, na které se ředitelé stále více zaměřují. Vyplývá to z údajů poradenské společnosti PwC Česká republika. Průzkum provedla zhruba mezi stovkou šéfů nevýznamnějších podniků, které působí na českém trhu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Montáž

Montáž | Foto: Tomáš Adamec

Podle dostupných údajů letos sází na inovace a očekává růst víc než 70 procent oslovených firem.

V době, kdy ekonomika výrazně zpomaluje růst, je tento výsledek poměrně překvapivý.

Přehrát

00:00 / 00:00

Většina generálních ředitelů českých firem sází na inovace. Více redaktor Jan Beneš

Na druhé straně jsou i generální ředitelé, které na inovace nesázejí. Nevidí to jako dostatečně dobrý nástroj k udržení růstu, a proto vyhledávají jiné cesty. Těch je v Česku zhruba 50 procent.

K vymýšlení nových produktů nebo služeb potřebují generální ředitelé dostatek kvalifikovaných lidí a těch podle jejich vyjádření není mnoho.

Navíc některé inovace se podle PwC ve firmě projeví za víc než jeden rok. To většinou považují šéfové společností za dlouhou dobu. Podniky se proto spíš soustřeďují na takové inovace, které jim zajistí alespoň udržení současné výroby.

Menší firmy očekávají pokles zakázek i mezd

Když vynecháme zmíněné inovace, které by mohly některým podnikům pomoct růst, nejsou očekávání firem vůbec příznivá.

Třeba pokles poptávky pro letošní rok kvůli současné ekonomické situaci odhaduje 55 procent malých a středních firem. Stejný počet podniků uvedl, že zřejmě sníží mzdy. To jsou data Svazu průmyslu a dopravy. Růst si podle něj udrží jenom několik málo sektorů.

Nové zakázky by mohly mít firmy, které vyrábí stroje a zařízení. Kladná čísla mohou udržet také výrobci chemických látek nebo elektrických zařízení.

Pro většinu společností ale bude podle Svazu průmyslu a dopravy velmi problematický trh práce. Firmy mnohdy nepočítají s náborem nových zaměstnanců.

Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme