Bývalý šéf Wirecardu popírá, že se účastnil podvodů. Podle žaloby si podvodně půjčil přes tři miliardy eur

Bývalý šéf zkrachovalé německé finanční společnosti Wirecard Markus Braun v pondělí před soudem popřel, že by se podílel na podvodech v podniku. Uvedl, že kolapsu firmy hluboce lituje, ale odmítá veškerá obvinění vůči své osobě. V případě prokázání viny hrozí Braunovi až 15 let vězení, napsala agentura Reuters.

Mnichov Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Německá prokuratura ve středu rozšířila vyšetřování účetního skandálu v německé finanční společnosti Wirecard

Kolaps Wirecardu nepoškodil pouze banky a držitele dluhopisů, ale také desetitisíce akcionářů podniku (ilustrační foto) | Foto: Andreas Gebert | Zdroj: Reuters

Finanční společnost Wirecard v červnu 2020 vyhlásila insolvenci, když se ukázalo, že jí chybí zhruba 1,9 miliardy eur (podle současného kurzu asi 45 miliard korun), které vykazovala ve svém účetnictví.

Dvojice zneužila v pandemii program Antivirus. Pro masážní salon podvodem dostala 7,5 milionu korun

Číst článek

Braun, který pochází z Rakouska, čelí obvinění z podvodu a dalších trestných činů. Od července 2020 je ve vyšetřovací vazbě. Terčem žaloby, kterou mnichovská prokuratura podala loni v březnu, jsou rovněž další dva bývalí manažeři podniku.

Podle prokuratury obvinění od roku 2015 falšovali údaje o hospodářských výsledcích firmy a podvodně si od bank a dluhopisových investorů vypůjčili přes tři miliardy eur na krytí nákladů podniku.

Kolaps Wirecardu nepoškodil pouze banky a držitele dluhopisů, ale také desetitisíce akcionářů podniku. Tržní hodnota firmy Wirecard po jejím zařazení do hlavního indexu frankfurtské burzy DAX v září 2018 překročila 20 miliard eur, tyto peníze se však následně rozplynuly.

‚Váleční veteráni‘ a ‚nevěsty z Východu‘ stále fungují, zranitelní jsme všichni, říká policejní mluvčí

Číst článek

Braun v důsledku pádu podniku přišel o téměř všechen svůj majetek, který z velké části investoval do akcií Wirecardu, upozornila agentura DPA.

„Nevěděl jsem nic o falšování či zpronevěře,“ uvedl v pondělí před soudem třiapadesátiletý Braun. Dodal, že kolaps podniku pro něj byl „skutečným šokem“. „Svět se zhroutil, a to i ten můj,“ prohlásil.

Společnost Wirecard vznikla v roce 1999 a zaměřila se na zpracovávání plateb a na finanční služby. V Německu byla považována za nadějného hráče na rychle rostoucím trhu finančních služeb, dávána za vzor domácího úspěchu a označována za hvězdu německého technologického sektoru. Pád firmy v roce 2020 zasáhl i klienty v České republice.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme