Zájem o řecké dluhopisy roste, prodávají se za třetinu

O řecké dluhopisy začíná být zájem. Spekulanti i kvůli tomu, že německý parlament ve čtvrtek posvětil navýšení prostředků ve fondu stability, věří, že Evropané nenechají zemi nekontrolovatelně padnout. A na případném řízeném odpisu dluhu se asi bude dát vydělat. Některé řecké dluhopisy se teď totiž prodávají jen za třetinu původní hodnoty. Evropané přitom připravují program, v rámci kterého budou věřitelům nabídnuty dvě třetiny dlužné částky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dluhopisy

Dluhopisy | Foto: Comstock Images

Někteří velcí hráči, jako například hedge fondy, začínají podle listu New York Times ve velké míře sázet na řecké dluhopisy. Jak na Rádiu Česko připomněl portfolio manažer Conseq Investment Management Ondřej Matuška, ceny dlouhodobých řeckých dluhopisů se v posledních týdnech dostaly někam až pod 40 procent nominální hodnoty.

„V tuto chvíli si lze koupit řecký státní dluhopis za ani ne třetinu jeho nominální hodnoty. To samozřejmě vytváří potenciálně obrovskou možnost na této investici vydělat, pokud do ní investor vstoupí v pravý čas, což teď může právě být ta chvíle,“ uvedl.

Přehrát

00:00 / 00:00

O atraktivitě dluhopisů, nejen řeckých, pro investory jsme na Rádiu Česko mluvili s portfolio manažerem Conseq Investment Management Ondřejem Matuškou.

Úplně jinak jsou podle ekonoma na tom dluhopisy jiných zemí, které jsou takzvaně na periferii eurozóny. Jak uvedl, jejich výnosový potenciál, respektive možný výnos versus riziko je úplně jiný než v případě Řecka.

„Akutní riziko, že by tyto země zbankrotovaly, je minimální až nulové. Snad s výjimkou Portugalska. Nicméně i v případě Portugalska, jsou ceny státních dluhopisů téměř dvojnásobné oproti řeckým. V případě italských a španělských dluhopisů, které byly před pár měsíci pod výraznými prodejními tlaky, se situace uklidnila. A jejich výnosy se pohybují v řádu 5 až 5,5 procenta,“ přiblížil.

České dluhopisy: dárek MF občanům

V pondělí zažijí svoji premiéru české dluhopisy pro občany. Jak v této souvislosti uvedl Matuška, obecně lze české státní dluhopisy brát jako bezpečný přístav.

„Už jen s ohledem na stabilní makroekonomické fundamenty české ekonomiky, které jsou opravdu ve srovnání nejen s periférii eurozóny, ale obecně se zeměmi ve světě, velmi příznivé. A to výnosy českých státních dluhopisů odráží,“ uvedl.

„Dluhopisy pro fyzické osoby by měly být výrazně atraktivnější, než jsou existující české státní dluhopisy, které kupují institucionální investoři na trhu. Tedy ministerstvo financí dá určitý dárek občanům,“ dodal portfolio manažer Ondřej Matuška.

Roman Chlupatý, Karolína Koubová, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme