Zaměstnanci Volkswagenu demonstrovali na podporu sporného zákona

Asi 40.000 zaměstnanců Volkswagenu demonstrovalo v německém Wolfsburgu za zachování zákona o této automobilce. Ten se nelíbí Evropské komisi a před několika ho napadla u Evropského soudního dvora. Sporným bodem je pouze dvacetiprocentní blokační menšina pro spolkovou zemi Dolní Sasko, kterou legislativní norma obsahuje.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Volkswagen

Volkswagen | Foto: autobytel.com

"Demonstrujeme proti těm, kdo se zákon snaží zničit, a nikoli proti největšímu akcionáři VW, firmě Porsche," ujistil šéf odborové rady Volkswagenu Bernd Osterloh.

Řadoví zaměstnanci to ale vidí jinak a hlasitě před firemní centrálou poukazovali na fakt, že právě Porsche se už několik měsíců snaží novelu zákona schválenou spolkovou vládou torpédovat.

Šéf odborového svazu IG Metall Huber varoval, že pokud by zákon musel být znovu přepracován, management i odborová rada Volkswagenu by se staly pouhými loutkami, za jejichž nitky by tahalo vedení Porsche, které se v nejbližší době chystá převzít ve Volkswagenu většinu.

Odboráři se netají svými obavami, že by nový většinový vlastník mohl sáhnout k propouštění nebo přesunu centrály z Wolfsburgu do Stuttgartu. Dolnosaský premiér Wulff ve vysílání ZDF ostře napadl unijního komisaře McCreevyho a prohlásil, že unijní exekutiva prostě musí akceptovat, že existují některé zákony, které nemůže ovlivnit.

Jiří Hošek, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme