‚Zoot je v problémech v podstatě od začátku.‘ E-shop s módou čelí dluhům, snaží se restartovat byznys

E-shop s oblečením Zoot.cz požádal ve středu insolvenční soud o ochranu před věřiteli, aby mohl projít restrukturalizací a najít investora. To se mu skutečně povedlo, zadlužený e-shop investora našel a pokusí se restartovat byznys. Je jím skupina Natland, od které získal Zoot finanční injekci v řádu desítek milionů korun. Podle podnikatele Ondřeje Klegy je ale Zoot v problémech víceméně od začátku.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prodejna e-shopu Zoot

Prodejna e-shopu Zoot | Zdroj: Oficiální facebook Zoot

E-shop staví na konceptu, kdy si zákazník nebo zákaznice může objednat oblečení nebo doplňky online, klidně i několik kusů, a posléze si je může vyzkoušet na výdejně. Koupí si ale jen to, co se mu či jí líbí nebo vyhovuje. A právě zde tkví celý problém, jak vysvětluje v rozhovoru pro Český rozhlas Plus ředitel společnosti eRockets Ondřej Klega.

„Zoot je v problémech v podstatě od začátku, protože se mu nedaří překlopit do zisku. Velkou roli v tom hrají výdejny, kterých má po Česku 29. Nicméně tento koncept se ukazuje z dlouhodobého pohledu jako ztrátový,“ upozorňuje na problémy e-shopu Klega.

Celkový dluh Zootu je 472 milionů korun, přičemž závazky 65 milionů korun jsou po splatnosti více než tři měsíce.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si celý rozhovor s Ondřeje Klegou na Českém rozhlase Plus

Zoot je sice pro zákazníky velice přívětivý, zároveň kvůli tomu má velké náklady. „Dlouhodobě se potýká s velkou mírou 'vratkavosti', která ještě minulý rok byla více než 70 procent,“ upozorňuje Klega s tím, že zákazník si sice objedná třeba deset kusů oblečení, ale ve finále koupí pouze jeden nebo dva.

Zootu a dalším českým e-shopům s módou navíc v posledních dvou letech výrazně stoupla konkurence, upozorňuje Klega. Na český trh přišli velcí hráči s dostatkem kapitálu, jako je třeba Zalando. Ten na celoevropské úrovni vydělává.

Náročný trh

Zároveň se nejedná vůbec o jednoduchý segment trhu, zejména kvůli nemožnosti vyzkoušet si oblečení. „Je to náročnější na náklady a na kapitál na další rozvoj,“ dodává Klega.

E-shop Kasa.cz přidával zákazníkům k zaplacení další zboží, dostal za to pokutu 100 tisíc korun

Číst článek

Investiční skupina Natland podnikatele Tomáše Rašky poskytne Zootu provozní financování společně s novým managementem. Ten už v závěru minulého roku odkoupil největší závazek mezi věřiteli – pohledávku od Raiffeisenbank.

V managementu Zootu nově figuruje Lukáš Uhl, který působil v Dáme jídlo, a Robert Vojáček, spoluzakladatel start-upu LidskáSíla.cz.

„Po dlouhodobých jednáních se podařilo dosáhnout dohody s částí věřitelů. Aktuální financování umožní rozšířit portfolio zboží a posunout firmu k profitabilitě. Zákazníků se současné dění nedotkne. Naopak nastavená opatření i do budoucna zlepší a zároveň zefektivní zákaznický servis,“ řekl nový generální ředitel Zootu Lukáš Uhl.

Ochrana před věřiteli

Firma ve středu požádala insolvenční soud o ochranu před věřiteli, podala návrh na vyhlášení tzv. moratoria před zahájením insolvenčního řízení. Ten soud schválil.

Nezáleží, odkud nakupujete. E-shopy po celé Evropě sjednocují pravidla pro zákazníky

Číst článek

Zoot v návrhu uvádí, že chce po dobu moratoria, které bude trvat tři měsíce, vyjednávat o vstupu strategického investora do společnosti za účelem posílení jejího kapitálu. „V obecné rovině projevilo zájem o vstup několik subjektů. V současné době probíhají jednání o podmínkách účasti strategického partnera na podnikání dlužníka,“ uvedla společnost v návrhu, na který upozornil deník E15.

Pro e-shop je podle dokumentu zásadní zachování provozu, plánuje také snížení nákladů, které se dotkne oblasti marketingu a propagace i provozních a finančních nákladů. Zoot chce také zavřít 12 výdejen ze současných 28.

„Restrikce jsou už v počtech kusů, které si může zákazník objednat na prodejnu. Dřív to bylo neomezené, nyní to je v jednotkách kusů,“ dodává Ondřej Klega.

Kvůli teplému počasí bylo hospodaření Zootu v loňském prvním pololetí negativně ovlivněno výrazným sezonním výpadkem prodeje jarního zboží, což se projevilo v propadu tržeb.

Mezi hlavní věřitele patří firmy Natland Finance investiční fond, Česká pošta či BH Securitires. První jmenovaná firma disponuje pohledávkami v hodnotě 123 milionů korun.

och, bkl, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme