'Svět podle Putina.' Oscarový režisér natočil čtyřdílný dokument s ruským prezidentem

Vladimir Putin - ruský prezident, mocný muž a jedna z nejznámějších tváří současnosti. Jaká je ale jeho minulost? A jaký je Vladimir Vladimirovič vlastně člověk? Na tyhle otázky se snažil odpovědět známý americký režisér Oliver Stone, který s ruským prezidentem natáčel. První díl čtyřdílného seriálu má ve Spojených státech premiéru v pondělí večer.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruský prezident Vladimir Putin během rozhovoru pro americkou televizi NBC.

Ruský prezident Vladimir Putin během rozhovoru pro americkou televizi NBC. | Zdroj: Youtube

Oscarový režisér Oliver Stone film pojal jako interview s ruským prezidentem. Ostatně série čtyř snímků se jmenuje The Putin Interviews, v české verzi pak Svět podle Putina. Pořad odvysílá placená americká televize Showtime.

V akčně pojatém traileru vyzpovídává Stone milovníka sportu Putina v Kremlu, ale také na hokejovém stadionu, kde zrovna trénuje. Režisér ho natáčel při několika setkáních od roku 2015 až do letoška.

Upoutávky lákají na ožehavé otázky. Na Putinovu historii, na velké soustředění moci v jeho rukou, na jeho soukromí, ale taky na názor na Spojené státy.

V jedné z ukázek ruský prezident říká, že Spojené státy nemají žádné skutečné spojence, ale pouze své vazaly, které kontrolují skrze Severoatlantickou alianci. Stone se ptal taky na aktuálně silné téma údajného ovlivňování amerických voleb Ruskem.

Vzhledem k historii režiséra Olivera Stonea se dá předpokládat, že snímek natočil s důrazem na senzační záběry a silný příběh.

Americký režisér je známý svou slabostí pro špionážní až konspirační teorie. V minulosti natočil hrané filmy JFK a Nixon o amerických prezidentech nebo snímek Snowden o bývalém zaměstnanci amerických tajných služeb, který vyzradil tajné informace a teď se skrývá v Rusku.

Režíroval také dokumentárně laděný seriál o historii, Neznámé dějiny Spojených států, ve kterém kritizuje americkou politiku z levicových pozic. Kritik americké televize CNN Brian Lowry po novinářské projekci napsal, že Svět podle Putina je stejně tak o ruském prezidentovi jako i o režisérovi samotném.

Matěj Štýs Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme