Ve věku 82 let zemřel kameraman Jiří Macháně, natáčel Smuteční slavnost i seriál Návštěvníci

Ve věku 82 let zemřel v pátek kameraman Jiří Macháně. Podílel se na tvorbě více než 50 filmů, patří mezi ně třeba Smuteční slavnost, Den pro mou lásku, Panna a netvor, Černí baroni či Stín zmizelého. O jeho úmrtí informovala v sobotu dcera Martina Macháňová.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kameraman Jiří Macháně s cenou za celoživotní dílo

Kameraman Jiří Macháně s cenou za celoživotní dílo | Foto: Vít Šimánek | Zdroj: ČTK

Macháně se podílel také na vzniku seriálů jako třeba Návštěvníci, Náhrdelník či Komisař Maigret. Spolupracoval s Jurajem Herzem, Františkem Vláčilem, Karlem Kachyňou, Františkem Filipem, Janem Němcem či Janem Schmidtem. Působil také dlouhá léta jako pedagog na pražské FAMU, kde výrazně přispěl k formování katedry kamery.

V roce 2015 mu Asociace českých kameramanů udělila cenu za celoživotní dílo. Za nejpodstatnější část své tvorby pokládal Macháně spolupráci s Jurajem Herzem. „Udělali jsme spolu asi 15 filmů, když k tomu připočítám televizi. Točili jsme i v Německu či pro Francouze,“ řekl při předávání ceny v roce 2016.

Podle něj měl tento režisér ohromné vidění, moc si spolu nemuseli povídat a rozuměli si. „Zkrátka tu jeho představivost jsem chápal – doufám, že on byl také spokojen,“ dodal.

Jiří Macháně se narodil v roce 1940, o čtyřiadvacet let později absolvoval studium kameramanské profese. Zprvu působil v Československém armádním filmu a jako druhý kameraman se podílel na ponuré vizi Jana Schmidta Konec srpna v hotelu Ozon a na Kachyňově deziluzivní fresce Ať žije republika.

Samostatnou kameramanskou práci zahájil Schmidtovým snímkem Kolonie Lanfieri natáčeným v Sovětském svazu v době srpnové invaze do Československa. Jeho Smuteční slavnost režiséra Zdeňka Sirového podávající pravdivý obraz vesnice v období 50. a 60. let skončila v trezoru, byla uvedena až v roce 1990.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme