Zlaté glóby ocenily drama Země nomádů a pokračování Borata. Mezi seriály kralovala Koruna

Moderátorky Zlatých glóbů, komičky Tina Feyová a Amy Poehlerová, vtipkovaly o tom, že je nijak neovlivňuje, že se každá nachází na jiné straně Spojených států | Foto: NBC Handout | Zdroj: Reuters

Z velké části na dálku byly v neděli večer předány filmové a televizní ceny Zlatý glóbus, které každoročně uděluje Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu. Nejlepším dramatem uplynulého roku byl vyhlášen festivalový favorit Země nomádů. Režisérka Chloé Zhao si za něj odnesla ocenění jako teprve druhá žena v téměř 80leté historii udílení Glóbů. Kompletní přehled vítězů ve filmových i televizních kategoriích najdete na konci článku.

New York / Kalifornie (Aktualizováno: 7:23 1. 3. 2021) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Země nomádů je adaptací stejnojmenné knihy Jessicy Bruderové. Hlavní roli šedesátnice Fern, která přijde během ekonomické krize o všechno, a tak začne přežívat v pojízdném karavanu, ztvárnila dvojnásobná držitelka Oscara Frances McDormandová. Ta svou hereckou nominaci na Zlatý glóbus nakonec neproměnila.

Drama asijsko-americké filmařky Zhao loni získalo Zlatého lva na festivalu v Benátkách, roli favorita v sezoně udílení cen si pak pojistilo výhrou divácké ceny na přehlídce v Torontu.

Zhao je po Barbře Streisandové a jejím muzikálu Jentl z roku 1983 teprve druhou ženou, která se v anketě novinářské asociace prosadila mezi režiséry. Ve své děkovné řeči snímek, jenž nazvala „poutí skrz zármutek a zahojení“, věnovala všem, co si někdy prošli podobnou cestou.

Mezi komediemi se blýskl Borat Subsequent Moviefilm (Borat Následný snímkofilm), ve kterém se britský komik Sacha Baron Cohen po 14 letech znovu převtělil do postavy kazašského reportéra Borata Sagdiyeva. Tentokrát mu ale byla velmi vyrovnaným parťákem bulharská herečka Maria Bakalová jako dcera Tutar.

Cohen si za Borata odnesl také cenu za nejlepší mužský herecký výkon v muzikálu nebo komedii. Při té příležitosti poděkoval svému nejmenovanému bodyguardovi, že ho během natáčení nenechal zastřelit.

Borat podruhé ‚nakoukává do americké kultury‘. Snaží se přesvědčit diváky, aby přišli k volbám

Číst článek

Zavtipkoval i o tom, že snímek objevil komediální talent Rudyho Giulianiho, právníka bývalého amerického prezidenta Trumpa, který v něm vystupuje v jedné ne zrovna lichotivé scéně.

Zahraniční novináři také posmrtně vyzdvihli výkon Chadwicka Bosemana v hudebním dramatu Ma Rainey – matka blues. Zlatou sošku za něj převzala jeho dojatá manželka Taylor Simone Ledwardová. „Řekl by určitě něco krásného, něco inspirativního, něco, co by zdůraznilo ten slabý hlas uvnitř každého z nás, který nám říká, že to dokážeme,“ uvedla.

Z herců byli dále oceněni Andra Dayová (The United States vs. Billie Holiday), Rosamund Pikeová (Jako v bavlnce), Daniel Kaluuya (Judas and the Black Messiah) a Jodie Fosterová (The Mauritanian).

Pořadatelé dopředu oznámili, že speciální cenu Cecila B. deMilla za celoživotní přínos v oblasti kinematografie převezme herečka a aktivistka Jane Fondová. Laureátem ceny Carol Burnettové za přínos televizi se stal scenárista a producent Norman Lear

V televizních kategoriích se nejvíce dařilo netflixovskému seriálu Koruna, který dramatizuje osudy britské královské rodiny během druhé poloviny 20. století. Za herecké výkony v jeho čtvrté sezoně získali Zlaté glóby představitelé rolí Margaret Thatcherové (Gillian Andersonová), princezny Diany (Emma Corrinová) a prince Charlese (Josh O'Connor).

Mezi komediálními seriály zopakoval svou výhru z loňských Emmy – i když v mnohem skromnější míře – kanadský sitcom Schitt's Creek. Nejlepší minisérií nebo televizním filmem byl vyhlášen Dámský gambit.

Ceremoniál za dvou míst

Slavnostním večerem už počtvrté provázely komičky Tina Feyová a Amy Poehlerová, poprvé se ale každá z nich nacházela na jiné straně Spojených států. Feyová moderovala z New Yorku, Poehlerová zase z losangeleského hotelu Beverly Hilton, který je tradičním místem udílení cen.

„Budeme oceňovat seriály, které jste v uplynulém roce ‚bingeovali‘, ať už je to Kancl, Columbo, nebo to video s chlápkem na skateboardu, co poslouchá Fleetwood Mac a pije u toho brusinkový džus,“ žertovala Poehlerová s odkazem na virální video.

Na pódiích je během tříhodinové show vystřídala jen hrstka předávajících. Zatímco nominovaní čekali na vyhlášení výsledků u svých počítačů, v hledišti seděli jako čestní hosté zdravotníci a záchranáři.

Zejména začátek Glóbů provázely lehké technické problémy, nebyla tak například zprvu slyšet děkovná řeč britského herce Daniela Kaluuyi. Vždy před reklamní pauzou se pak režie snažila navodit jistou normálnost přenosu tím, že nabídla pohled na to, jak spolu nominovaní vzdáleně přes webkamery komunikují.

V jednu chvíli si například herečky nominované za herecké výkony v hlavních rolích v televizních dramatech ukazovaly své domácí mazlíčky.

‚Zcela bělošští‘ hlasující

Ceremoniál se kvůli pandemii covidu-19 přesunul z tradičního lednového termínu na konec února, kdy se obvykle vyhlašují nejprestižnější americké filmové Ceny Akademie. Ty se letos budou konat až v dubnu. 

O cenách Zlatý glóbus rozhoduje zhruba devadesátka zahraničních novinářů působících v Hollywoodu. Poprvé se ceny udělovaly v roce 1944. Asociace v posledních dnech čelila kritice, protože vyšlo najevo, že mezi jejími členy nejsou žádní černošští zástupci. Slíbila proto, že nedostatek napraví.

Právě na kontroverzi během večera odkazovalo několik vtipů moderátorské dvojice. Narážku si neodpustil ani Sacha Baron Cohen, který svá díky směřoval „zcela bělošské Asociaci zahraničních novinářů v Hollywoodu“.

PŘEHLED VÍTĚZŮ 78. ZLATÝCH GLÓBŮ (FILM)

Nejlepší snímek (drama)
Země nomádů

Nejlepší snímek (komedie/muzikál)
Borat Subsequent Moviefilm

Nejlepší mužský herecký výkon ve filmu (drama)
Chadwick Boseman (Ma Rainey - matka blues)

Nejlepší ženský herecký výkon ve filmu (drama)
Andra Dayová (The United States vs. Billie Holiday) 

Nejlepší mužský herecký výkon ve filmu (muzikál nebo komedie)
Sacha Baron Cohen (Borat Subsequent Moviefilm)

Nejlepší ženský herecký výkon ve filmu (muzikál nebo komedie)
Rosamund Pikeová (Jako v bavlnce)

Nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli
Daniel Kaluuya (Judas and the Black Messiah)

Nejlepší ženský herecký výkon ve vedlejší roli
Jodie Fosterová (The Mauritanian)

Nejlepší režisér
Chloé Zhao (Země nomádů)

Nejlepší scénář
Aaron Sorkin (Chicagský tribunál)

Nejlepší cizojazyčný film
Minari

Nejlepší animovaný film
Duše

Nejlepší hudba
Trent Reznor, Atticus Ross, Jon Batiste (Duše)

Nejlepší originální píseň
Io Si (Seen) (Život před sebou)

Cena Cecila B. deMilla za celoživotní přínos v oblasti kinematografie
Jane Fonda

 

PŘEHLED VÍTĚZŮ 78. ZLATÝCH GLÓBŮ (TELEVIZE)

Nejlepší seriál (drama)
Koruna

Nejlepší seriál (komedie nebo muzikál)
Schitt’s Creek

Nejlepší minisérie nebo televizní film
Dámský gambit

Nejlepší mužský herecký výkon v seriálu (drama)
Josh O'Connor (Koruna)

Nejlepší ženský herecký výkon v seriálu (drama)
Emma Corrinová (Koruna)

Nejlepší mužský herecký výkon v seriálu (muzikál nebo komedie)
Jason Sudeikis (Ted Lasso)

Nejlepší ženský herecký výkon v seriálu (muzikál nebo komedie)
Catherine O’Harová (Schitt’s Creek)

Nejlepší mužský herecký výkon v minisérii nebo televizním filmu
Mark Ruffalo (Bludné kruhy)

Nejlepší ženský herecký výkon v hlavní roli minisérie nebo televizního filmu
Anya Taylor-Joyová (Dámský gambit)

Nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli seriálu, minisérie nebo televizního filmu
John Boyega (Sekerka)

Nejlepší ženský herecký výkon ve vedlejší roli seriálu, minisérie nebo televizního filmu
Gillian Andersonová (Koruna)

Cena Carol Burnettové za přínos televizi
Norman Lear

 

Kristina Roháčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme