Ve věku 87 let zemřel kritik Jiří Černý. Jako první nehudebník byl uveden do Síně slávy cen Anděl

Zemřel hudební kritik Jiří Černý, bylo mu 87 let. V pátek o tom informoval publicista Jan Rejžek. Černý byl autorem první československé rozhlasové hitparády Dvanáct na houpačce a prvním šéfredaktorem časopisu Rock & Pop. V listopadu 1989 se účastnil založení Občanského fóra a v prosinci 2011 v Lucerně uváděl koncert Pocta Václavu Havlovi. Poslední týdny strávil Černý v nemocnici, kde ve čtvrtek zemřel.

Aktualizováno Praha (Aktualizováno: 15:25 18. 8. 2023) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hudební kritik Jiří Černý

Zemřel hudební kritik Jiří Černý | Foto: Tomáš Vodňanský | Zdroj: Český rozhlas

Pražský rodák Černý patřil k prvním publicistům píšícím v 60. letech o rokenrolové hudbě. Stál u zrodu prvního československého rozhlasového hudebního týdeníku a zároveň hitparády Dvanáct na houpačce, kterou sám moderoval a do které vybíral písničky spolu se svou ženou Mirkou.

Považuji za zázrak, že jsem prosadil první desku Karla Kryla, říká oceněný hudební publicista Jiří Černý

Číst článek

Na přelomu let 1968 a 1969 sestavil z rozhlasových nahrávek Karla Kryla jeho slavné významné album Bratříčku, zavírej vrátka.

První tvorba

I když je vnímám především jako znalec dění na populární scéně, jeho prvním článkem s hudební tematikou byla recenze inscenace Bizetovy opery Carmen ve Smetanově divadle v deníku Večerní Praha v roce 1956.

Jeho jméno se v novinách objevilo o čtyři roky dříve, než vydal první hudební recenzi. Už při studiích na Filosofické fakultě Univerzity Karlovy začínal jako sportovní novinář a do tehdejšího deníku Lidová demokracie zasílal výsledky lukostřeleckých závodů. 

Později pracoval jako sportovní novinář v časopise Československý sport. Sám se aktivně věnoval lukostřelbě, stolnímu tenisu, basketbalu, házené, fotbalu a běhu na střední tratě.

Zakladatel Občanského fóra

Za normalizace Jiří Černý objížděl republiku se svými Antidiskotékami, na kterých často pouštěl nahrávky zakázaných písničkářů. V listopadu 1989 byl zakladatelem Občanského fóra a moderoval velké demonstrace na Václavském náměstí.

Černý byl v roce 2020 jako první nehudebník uveden do Síně slávy hudebních cen Anděl. Mimo jiné spolupracoval s měsíčníkem Melodie, byl prvním šéfredaktorem časopisu Rock & Pop, vydal několik knih o hudbě, uváděl rozhlasové pořady nebo psal texty na obaly gramodesek.

Hudební kritik Jiří Černý: Gott byl jeden z největších antikomunistů, s jakými jsem se kdy setkal

Číst článek

Ještě před několika lety i přes pokročilý věk absolvoval měsíčně osm až deset poslechových pořadů v klubech po celém Česku s programem Ro(c)kování nebo s různými monotematickými pořady.

Jedním z jeho posledních veřejných vystoupení byl poslechový pořad Ro(c)kování v Praze U Kaštanu 13. června 2022, který z větší části věnoval nadcházejícím 80. narozeninám Paula McCartneyho.

Autorizované souborné vydání hudební publicistiky Černého vydává pod názvem Jiří Černý... na bílém nakladatelství Galén. První díl vyšel v roce 2021 s podtitulem Nejen hudební vzpomínky z Klubu osamělých srdcí seržanta Pepře 2005-2009 jako dárek k Černého 85. narozeninám.

Jiří Štefl, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme