Čeští muzikanti z orchestru Collegium 1704 zazářili v Paříži. Aplaus sklidili v sále Seine Musicale

Český barokní orchestr Collegium 1704 zaznamenal další úspěch. O víkendu poprvé zahrál v koncertním sále Seine Musicale na okraji Paříže. Představení slyšelo přes tisíc lidí a čeští muzikanti sklidili bouřlivý potlesk za skladby Jana Dismase Zelenky a Johanna Sebastiana Bacha.

Od stálého zpravodaje Paříž Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

„Ona je to vždy radost hrát pro nadšené publikum. Když je to první příležitost se představit v novém sále, tak o to je samozřejmě taková reakce publika cennější.“, popisuje dirigent a zakladatel barokního orchestru Collegium 1704 Václav Luks.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si celou reportáž Martina Baluchy

„Pro Francouze, kteří mají rádi barokní hudbu, a těch je hodně, Jan Dismas Zelenka již není neznámým jménem. Na besedě před koncertem na něj reagovali jako na starého známého. Mě těší, že máme Francii velice těsně spojenou s objevováním Zelenky,“ říká Luks.

Český barokní orchestr pravidelně koncertuje v Německu i v Rakousku. Ve Francii byl na prvním turné v rocre 2007. Tehdy se představil na několika koncertech a nahrál největší Zelenkovu mši „Missa Votiva“, která sklidila velký ohlas.

„Od úspěchu provedení tohoto Zelenkova díla se pak odvíjela další pozvání a další provedení řady Zelenkových děl. Takže se Zelenkou jsme ve Francii na koncertech obšťastnili tisíce lidí,“ vypráví Luks.

Collegium 1704 hrálo i ve versaillské královské opeře. Loni se muzikanti do Versailles vrátili a zahráli na unijním summitu lídrů. Francouzi potom dirigentovi Václavu Luksovi udělili Řád umění a literatury.

‚Doba přeje odvážným řešením.‘ Pražské jaro zahájí skladbou Má vlast barokní Collegium 1704

Číst článek

„Posledních skoro dvacet let Collegium 1704 a Václav Luks potvrzují, že jsou klíčovými hráči v propagaci historické hudby. Už dlouho jsem je u nás chtěla přivítat. Dlouho se to ale nedařilo, protože Collegium patří mezi nejznámější orchestry ve Francii a tím pádem mají pozvánky i do dalších koncertních sálů,“ opisuje Aude Tortuyaux, která má na starosti program koncertního sálu Seine Musicale na okraji Paříže.

Collegium 1704 se tam možná vrátí už příští rok a nejspíš znovu s Janem Dismasem Zelenkou. „Vypadá to, že sem přijedeme s Mozartovým requiem a jednáme o tom, že by to bylo opět v netradiční kombinaci se Zelenkou, protože tady, zdá se, zapustil silný kořen. A vypadá to, že si ho tady budou přát i příště,“ potvrzuje dirigent Václav Luks.

Český sbor si doma jen přebalí noty. Do Francie se totiž znovu vrátí už v lednu. V divadle v normanském městě Caen odehraje operu Orfeus a Euridika.

Martin Balucha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme