90 let Jiřiny Bohdalové: začínala v němém filmu, odmítla donášet na Wericha a ocenil ji i prezident

Před kamerou stála Jiřina Bohdalová už jako malá, její cesta k herectví ale nebyla snadná. Zvládla ji, vybavena nekonečnou energií, talentem a bezprostředností. Dokázala si tak získat diváky, kteří ji už šest desítek let milují ve filmu, v televizních zábavních pořadech i na divadle. A již několik generací má z dětství uložený v paměti její hlas z večerníčků. Jiřina Bohdalová slaví v pondělí 90. narozeniny.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jiřině Bohdalové, která jako herečka debutovala v šesti letech v němém filmu Pižla a Žižla na cestách, je vlastní vážná i komediální herecká poloha.

Přehrát

00:00 / 00:00

Herečka Jiřina Bohdalová slaí 90. narozeniny. Natáčel Jiří Štefl

Svůj smysl pro humor uplatnila mimo jiné jako součást slavné konferenciérské dvojice s Vladimírem Dvořákem. Přesvědčivá byla ale i ve vážných rolích ve filmech Ucho nebo Fany režiséra Karla Kachyni. „Byl to můj život se vším všudy. V životě se taky jednou smějete a jednou pláčete, takže obě polohy mi jsou vlastní, i když přiznám, že já sama pláču nerada, to už musí být,“ sdělila držitelka dvou Českých lvů.

Bohdalová podle svých slov věří, že s humorem a nadhledem jde v životě všechno líp. „Dělat jen to, na co stačím, a lámat si hlavu jenom tím, co můžu ovlivnit,“ sdělila své životní krédo.

Ocenění pro Bohdalovou

Jiřina Bohdalová byla v roce 1985 jmenována zasloužilou umělkyní, je držitelkou dvou Českých lvů za hlavní role ve filmech Nesmrtelná teta a Fany, desetkrát zvítězila v anketě TýTý, kde byla také uvedena do Dvorany slávy. V roce 2011 převzala cenu Thálie za celoživotní mistrovství v oboru činohra a o dva roky později jí prezident Miloš Zeman udělil medaili Za zásluhy.

Česká televize připravila v rámci projektu Měsíc s legendou množství pořadů a filmů. Mimo jiné 3. května uvede Bohdalovou v titulní roli komedie Paní plukovníková z Divadla Na Jezerce. Dále během května diváci uvidí například filmy Ucho nebo Hvězda zvaná pelyněk, povídku Krabička z cyklu Bakaláři, revuální pořad Televarieté, aktuální rozhovor s Karlem Šípem, zábavný pořad Dárkový koš pro Jiřinu a další.

„Vždycky jsem měla obavu, aby v jednu chvíli neběžely na všech televizích moje filmy jeden za druhým. A teď, jak se tak dívám, se ta moje obava naplňuje. No, devadesátka je asi opravdu zajímavé číslo, tak se s tím teď na pár dní musím smířit,“ konstatovala.

Zatčení otce české Shirley

Před kamerou stála poprvé v šesti letech. Narodila se 3. května 1931 v rodině truhláře a služebné, která se věnovala ochotnickému divadlu. Poprvé si zahrála v grotesce Pižla a Žižla na cestách holčičku v parku, která nabídne chudým komikům svačinu. Psal se rok 1937 a malou herečku tehdy nazvali českou Shirley.

V osmi letech se objevila ve filmu Zlatý člověk a v devíti ve snímku Madla zpívá Evropě. Na videu níže je Bohdaová v první řadě, druhá zleva. „Sehrála jsem v první republice tři filmy a ten první, ale to nikde neříkejte, byl ještě němej. Tak nějak skončila ta moje první dekáda,“ prozradila v rozhovoru.

A ta druhá byla náročná. Na DAMU ji vzali až napotřetí, studium herectví ale musela přerušit kvůli zatčení svého otce za protistátní činnost a také proto, že se narychlo vdávala, v roce 1954 za inženýra Břetislava Staše. Na cestě už byla dcera Simona.

DAMU pak v roce 1957 dostudovala, přestože se musela starat o dceru, maminku i mladší sestru: „Provázel mě strach, obava o existenci, naděje, že táta v kriminále přežije a že navzdory všemu zlému dostuduju, že holka bude zdravá, manželství se mi nerozpadne, že se z toho všeho doma nezblázníme,“ svěřila se.

Její otec ve vězení strávil sedm let a v roce 2016 obdržel in memoriam osvědčení o účasti na protikomunistickém odboji.

S Janem Werichem

Po škole začínala Bohdalová u Jana Wericha v Divadle ABC. Právě kvůli Werichovi ji kontaktovala Státní bezpečnost, herečka však informace o něm odmítla předávat.

Havel, Bohdalová, Prachař nebo Tomášek. Poslechněte si ukázky projevů, které zazněly v roce 1989 na Letné

Číst článek

Přesto ji Státní bezpečnost od konce 50. let vedla jako agentku a teprve až roku 2004 soud konstatoval, že byla ve svazcích StB vedena neoprávněně. Bohdalová tehdy uspěla u vrchního soudu se žádostí o výmaz svého jména ze seznamů spolupracovníků.

Od roku 1967 zakotvila na Vinohradech, kde vynikla třeba v Kočičí hře. Jiří Hubač pro ni napsal Kláru z Domu na nebesích či Josefínu ve hře Generálka. Od roku 2005 působí v Divadle Na Jezerce, kde vytvořila titulní role v inscenacích Lásky paní Katty, Paní plukovníková a nejnověji roli Fonsie v inscenaci Gin Game, v jevištním partnerství s Milanem Kňažkem.

Láska s Brzobohatým

Před filmovou kamerou zazářila od 60. let nejen jako Dáma na kolejích, ale i ve snímcích Ženy v ofsajdu, Čtyři vraždy stačí, drahoušku či v rozverné komedii Světáci režiséra Zdeňka Podskalského.

Jiřina Bohdalová a Radoslav Brzobohatý ve filmu Karla Kachyni Ucho z roku 1970, které patřilo mezi takzvané trezorové filmy. K divákům se dostalo až po dvaceti letech. | Zdroj: Profimedia

Postupně vynikla v tragikomických a charakterních rolích. Z filmů to byly Hvězda zvaná Pelyněk režiséra Martina Friče, válečný film z roku 1964, kde se sešla se svou životní láskou Radoslavem Brzobohatým.

A životní roli dostala ve zmíněném Kachyňově Uchu (1970), kritikou i diváky ceněném, které ale zamířilo do trezoru a k divákům se dostalo až po dvaceti letech.

Za Brzobohatého se pak Bohdalová i provdala, ale na začátku 80. let se kvůli jeho novému vztahu rozvedli. Sešla se s ním před kamerou opět na sklonku jeho života v roce 2012 ve filmu Vrásky z lásky režiséra Jiřího Stracha, její výkon byl nominován na Českého lva. Se stejným režisérem natočila v roce 2019 televizní psychologické drama Klec, které získalo vloni zvláštní cenu poroty na festivalu Seoul International Drama Awards.

Nezapomenutelný hlas

V období normalizace Bohdalová moc netočila hlavně kvůli tomu, že v roce 1970 svědčila na svatbě Jeleny Mašínové a spisovatele Pavla Kohouta a že její sestra Jaroslava emigrovala do Švédska.

O to víc vynikla v televizi, kde už v 60. letech zaujala především děti svým typickým hlasem, v roli vypravěčky Příběhů ovčí babičky, Pohádek z mechu a kapradí s Křemílkem a Vochomůrkou, Broučků, Malé čarodějnice či ve večerníčku Rákosníček a hvězdy.

„Křemílek a Vochomůrka vznikl nabídkou režiséra Smetany, který mi ukázal namalované jenom tyto dvě postavičky, a řekl, že si na ně mám vymyslet hlas. Vochomůrka byl takový troubovatější, silnější a Křemílek byl takový mentorský, tak jsem si na to vymyslela hlas. Pak jsme se sešli na natáčení, natočilo se to a teprve poté na to oni kreslili, takže já jsem byla stejně zvědavá jako diváci, když se to promítalo v televizi, protože jsem se to neznala,“ vzpomíná.

A hrála i ve slavných seriálech – pro děti o Panu Tau, pro dospělé v F. L. Věkovi či v Chalupářích. Také ve čtyřdílném filmu Přítelkyně z domu smutku režiséra Hynka Bočana. A její spolupráce s Dvořákem v Televarieté trvala přes 40 let.

Český lev

Úspěch ji provází i v porevolučním období – za již zmíněnou roli oligofreničky Fany ve stejnojmenném snímku z roku 1995 si odnesla Českého lva. Dalšího má za hlavní roli v pohádce Nesmrtelná teta z roku 1993.

Když na Tháliích v roce 2011 přebírala Jiřina Bohdalová cenu za celoživotní dílo, pohrozila v nadsázce publiku, že „pokoj ještě nedá“.

V lednu 2013 při vítězství Miloše Zemana v první přímé volbě prezidenta stála po jeho boku. Ten samý rok v říjnu jí pak Zeman, se kterým měla velmi dobré vztahy, udělil medaili Za zásluhy.

Prezident Miloš Zeman udělil v říjnu 2013 státní vyznamenání Jiřině Bohdalové | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme