Jaroslav Foglar dnes. V čem je stále inspirativní a co může nabídnout současným dětem?

Málokterý autor literatury pro mládež se těšil a stále těší takové popularitě. Přitom mnohé z jeho knih vyšly před více než 80 lety. Svět, ve kterém se „foglarovky“ odehrávají, je od světa dnešních dětí v mnohém neskonale vzdálený. A současně možná bližší, než by se mohlo zdát.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jaroslav Foglar (80. léta)

Jaroslav Foglar (80. léta) | Zdroj: Skautská nadace Jaroslava Foglara

Jaroslav Foglar se narodil před 115 lety, 6. července 1907. Během svého života napsal na dvě desítky knih, které byly v pravidelných intervalech zakazovány (byť ne oficiálně) a povolovány. A v obdobích, kdy se právě vydávat mohly, znovu masivně vydávány. Jednu z těchto pro „foglarovky“ příznivých dob zažíváme právě teď. Po dlouhých letech sporů o autorská práva zase Foglar ve velkém vychází a jeho knihy se opět stávají bestsellerem.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jaroslav Foglar dnes. V čem je stále inspirativní a co může nabídnout současným dětem?

Jenže mají dnešním dětem co dát, nebo jim je z nostalgie předávají rodiče a prarodiče? Nezměnil se svět okolo nás, a především svět dětí, příliš na to, aby dokázaly Foglarovy knihy ocenit stejně jako čtenáři v dobách minulých? Právě tuto otázku jsme v pořadu Téma Plus rozebírali s lidmi, kteří se Foglarovým dílem zabývají, vydávají ho, případně je můžeme označit za jeho následovníky.

K Foglarovi domů

Držitelem práv na vydávání Foglarových knih je Skautská nadace Jaroslava Foglara. Ta vlastní i spisovatelův byt, který po rekonstrukci dala k dispozici Českému literárnímu centru. Slouží tak k inspiraci dnešním autorům. Stejně jako Foglarovy knihy, které nejen že vycházejí, ale najde se i mezi současnými spisovateli dost těch, kteří na ně navazují, inspirují se, nebo dokonce píší jejich přímá pokračování.

České literární centrum dnes Foglarův byt využívá k rezidenčním pobytům především pro zahraniční literáty či překladatele z českého jazyka. Po původním majiteli v bytě mnoho nezůstalo, kromě kouzla dávné přítomnosti. Z toho mála například cedulka na dveřích se jménem Jaroslav Foglar a vzkaz pro návštěvy na lísku nalepeném pod ní. Dnes už je téměř nečitelný, ale jaké bylo jeho znění, nebylo těžké dohledat:

„Před devátou hodinou ranní a večer po osmnácté už nemohu přijímat návštěvy čtenářů. Předem nesmluvené nečekané návštěvy neprodlužujte na delší dobu než nejvýše DESETI minut, jinak narušují můj denní pracovní program, který musím dodržet.“

I z těchto pár řádků je patrné, že Jaroslav Foglar zkrátka patřil k našim nejúspěšnějším spisovatelům. Jeho čtenáři ho milovali a navštěvovali, a tak i rušili, což byl problém, protože současně patřil k našim spisovatelům nejpilnějším a rušení neměl rád. Jenže měl velmi rád své čtenáře, takže nikoho nedokázal odmítnout.

Nejen do bytu Jaroslava Foglara se vypravíme v pořadu Téma Plus. Pokusíme se také proniknout do kouzla jeho textů. V čem spočívá? Proč dokáží oslovit čtenáře napříč generacemi? A mají šanci v dětech touhu po dobrodružství a vlastním prožitku vzbudit i v konkurenci s virtuální realitou, která je dnes obklopuje? A co by na to všechno Foglar asi dnes říkal?

V pořadu hovoří: Roman Šantora ze Skautské nadace Jaroslava Foglara, skautský vedoucí Milan Žaloudek, Petr Eliáš, šéfredaktor nakladatelství Albatros, Michal Přibáň a Pavel Šidák z Ústavu pro českou literaturu AV ČR, Kateřina Chromková z Českého literárního centra, překladatelka Kathrin Janka, spisovatelé Iva Petřinová, Petr Hugo Šlik a Vojtěch Matocha, studenti gymnázia Přírodní škola a Jaroslav Foglar.

Naďa Reviláková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme