SOUTĚŽ: V hlavní roli Tomáš Holý. Vyhrajte grafický román o životě známého herce, který chtěl být sám sebou

Nuselský grafický román. Tak zní podtitul nové knihy spisovatele a básníka Oty Karse, která částečně navazuje na biografii jeho blízkého přítele, známého dětského herce Tomáše Holého, za niž v roce 2018 převzal Magnesii Literu – Kosmas cenu čtenářů. Útlý grafický román provází ilustrace Kristýny Plíhalové alias Cziny. V hlavní roli Tomáš Holý můžete tento týden vyhrát v pravidelné knižní soutěži serveru iROZHLAS.cz.

Knižní soutěž Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ukázka z knihy V hlavní roli Tomáš Holý

Ukázka z knihy V hlavní roli Tomáš Holý | Zdroj: Nakladatelství Argo

Grafický román originálně zpracovává životní příběh Tomáše Holého propojený se životy jeho blízkých. Zároveň vykresluje, jak těžké je zůstat sám sebou pod tlakem slávy a očekáváním druhých. Všemu ovšem Tomáš čelí s energií, chutí, vynalézavostí a humorem jemu i mládí vlastním.

„Je to můj příběh o Tomášovi, klukovi, který rád žil, jeho mamince a taky našem přátelství,“ píše v doslovu Ota Kars.

Kniha kombinuje několik výrazných kresebných stylů odlišujících, zda se jedná o vzpomínku, filmové záběry nebo přelomové životní téma. Zda jde o dětství a filmování, dospívání a lásky nebo život po životě.

Ukázka z knihy V hlavní roli Tomáš Holý | Zdroj: Nakladatelství Argo

Nečekejte ale historky z natáčení. Pár jich tu najdete – třeba tu, jak Holého filmová kariéra začala tím, že ho jako svého roztomilého a šikovného synovce doporučil Holého strýc režisérovi Oldřichu Lipskému, který narychlo sháněl dětského herce do malé role v komedii Marečku, podejte mi pero.

Spíše však jde o příběh mladíka, který chtěl být sám sebou, skutečný Tomáš Holý. Jak v románu stojí: V hlavní roli svého života.

„Teď je příběh ukončený. Příběh, který se stal. Vzhledem k formě zpracování i dalším možnostem není ale dokonale přesným detailním popisem událostí a účastníků,“ vysvětluje Kars.

„V rámci příběhové redukce je to příběh pravdivý, ale značně individualističtější, než skutečně byl. Bylo nás u toho často víc a každý by mohl vyprávět tu svoji ‚story‘.“

Pravidla soutěže

Přečtěte si Obecná pravidla soutěže o knihy se zpravodajským serverem iROZHLAS.cz

Ota Kars býval přezdíván Iggy Pop české poezie – sám se označuje za veršotepce a prozorytce. Na kontě má básnické sbírky Bezecesta, Spalte tuto knihu, trojsbírku Smrtelná hodina, Patetická utrpení lásky a Obscénní pohyby básní, které souhrnně vyšly jako Chutný juvenilní konvolut. 

Jako zatím poslední vydal sbírku Má láska je k***a. Nyní pracuje na novele Šílená láska z let devadesátých a dokončuje knížku ze současnosti s pracovním názvem Projetá samota. Jeho grafický román V hlavní roli Tomáš Holý vydalo nakladatelství Argo.

Kristýna Plíhalová v krátkých komiksových příbězích, které publikuje na sociálních sítích, zaznamenává nejrůznější dobrodružství svých dětí. Její komiksy pravidelně vycházejí v různých časopisech. Ilustrovala také řadu knih pro děti a mládež, svými schopnostmi přispívá také k tvorbě dětských pořadů České televize.

Pokud se chcete zapojit do soutěže o 10 grafických románů V hlavní roli Tomáš Holý, napište nám až do tohoto pátku 13. srpna do 18.00 na e-mailovou adresu soutez.irozhlas@rozhlas.cz odpověď na následující otázku:

Jak se jmenuje poslední a také jediný televizní seriál, ve kterém si zahrál Tomáš Holý?

Do odpovědi uveďte:

  • Jméno a příjmení
  • Adresu pro případ výhry
  • Telefon, případně e-mail

Výherce bude server iROZHLAS.cz losovat ze správných odpovědí, každý se může v daném kole účastnit pouze jednou. Více se dočtete v pravidlech.

red Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme