Česká televize plánuje škrty ve výši téměř miliardy korun. Bude propouštět a ukončí vysílání kanálu ČT3

Na pokles reálné hodnoty televizního poplatku reaguje Česká televize škrty ve výši 910 milionů korun. Strategii budoucích let #re_vize_2024 v úterý představil generální ředitel České televize Petr Dvořák. Veřejnoprávní televize plánuje snížení počtu pracovních míst, zastavení velkých investic nebo navýšení výnosů z obchodní činnosti.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká televize, ilustrační foto

Za posledních deset let se Česká televize stala šestkrát nejsledovanější televizní skupinou v zemi | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

Vedení televize počítá s omezením v oblasti sportovního vysílání, programu, provozu, původní tvorby nebo dočasným snížení koprodukčních vkladů do českých filmů. Skončí také vysílání nejmladšího kanálu České televize ČT3. Změny ve zpravodajství budou podle generálního ředitele ČT Petra Dvořáka minimální. 

Ukončením kanálu ČT3 od ledna příštího roku televize ušetří přes sto milionů korun. Omezení sportovního vysílání přinese úspory ve výši 80 milionů Kč. Kanál ČT Sport sníží nákupy vysílacích práv či výrobu sportovních pořadů. Odprodá také sublicence k zakoupeným pořadům, například mistrovství světa ve fotbalu v Kataru. 

Veřejnoprávní média jako Netflix? ‚Ta úvaha je od samého počátku chybná,‘ říká sociolog Štětka

Číst článek

Česká televize bude také vysílat méně premiér, o Vánocích tak diváci uvidí pouze jednu nově natočenou pohádku, nikoli dvě jako doposud. V průběhu roku poklesne i počet seriálových premiér na jednu až dvě týdně.

Stejná omezení se budou týkat i dokumentů, jejichž vysílání televize sníží na tři až čtyři premiéry týdně. Na audiovizuální tvorbě plánuje televize ušetřit přes tři sta milionů korun. Podpora filmů do kino distribuce poklesne na polovinu.  

V důsledku nárůstu cen bude výroba Televizního studia Ostrava převedena do studia v Brně. Vklady České televize do distribučních filmů se dočasně sníží téměř na polovinu a zároveň klesne počet původních premiérových pořadů.

Jedním z důvodů škrtů má být snížení reálné hodnoty televizního poplatku. Ten se nezměnil od roku 2008 a měsíčně činí 135 korun pro každou domácnost vlastnící televizor. Podle informací televize reálná hodnota poplatku vlivem inflace klesla od té doby na dnešních 86 korun.

Propouštění

OVĚŘOVNA: Chyba ve vysílání, ne záměrná dezinformace. Jak došlo k záměně fotografie v ČT?

Číst článek

V letošním roce televizní skupina propustí až padesát zaměstnanců. V následujících letech propouštění může být čtyřnásobné. 

„Aktuální strategie udržitelnosti veřejné služby počítá se změnami ve většině oblastí činnosti České televize. Součástí těchto opatření jsou i náročné změny a škrty, které se nám rozhodně nebudou realizovat snadno,“ potvrdil generální ředitel České televize Petr Dvořák. 

Za posledních deset let se Česká televize šestkrát stala nejsledovanější televizní skupinou v zemi, zatímco dříve takové pozice nedosáhla ani jednou. „Díky těmto zkušenostem dokážeme i v dalších letech divákům nabízet pořady, které pro ně budou relevantní. Pouze jich bude méně,“ řekl Dvořák. 

Alžběta Indrová, ula Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme