České házenkáře čeká na mistrovství Evropy zápas o všechno

Na házenkářském mistrovství Evropy se prakticky opakuje situace z předchozích dvou let. Čeští hráči nastoupí v dánském Herningu proti Makedonii v zápase pravdy. Pokud totiž prohrají - stejně jako na minulém šampionátu - budou jejich šance na postup ze základní skupiny téměř nulové.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pavel Horák (v červeném) dal v neděli Rakousku 5 branek

Pavel Horák (v červeném) dal v neděli Rakousku 5 branek | Zdroj: ČTK

"Nadcházející zápas bude boj o bytí a nebytí na šampionátu,“ shrnul Jan Sobol důležitost druhého utkání na turnaji, oba týmy totiž na úvod prohrály.

Reprezentační pravé křídlo má s makedonskou házenou z Čechů nejvíc zkušeností, jednu sezonu hrál Sobol za Vardar Skopje. A od soupeře očekává ještě agresivnější pojetí, než které praktikovali na národní tým v úvodním zápase Rakušané.

"Budou hrát mnohem tvrdší házenou až na hranici zákeřnosti, jak je u Balkánců zvykem. Musíme se na to psychicky a fyzicky připravit, čeká nás hodně těžký zápas," tuší Jan Sobol.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pokud si Češi chtějí udržet reálnou šanci na postup ze základní skupiny, musí porazit Makedonii

Stejně jako má česká reprezentace Filipa Jíchu, je i v makedonské sestavě jedna velká hvězda - Kiril Lazarov, který momentálně hraje za Barcelonu.

"V podstatě očekávám přibližně to samé, s čím se prezentovali na minulém šampionátu, kdy byl Kiril Lazarov jejich ústřední postavou. Kolem něj se bude všechno točit, pro nás je alfou a omegou ubránit ho. Nejde jen o jeho góly, ale nesmíme mu dovolit ani tvořit hru, to je ještě zásadnější," říká zkušený gólman Petr Štochl.

Kromě Lazarova ale působí drtivá většina makedonských házenkářů v domácích klubech.

"Většina z nich hraje ve Vardaru nebo Metalurgu, jsou hodně sehraní, jejich systém je téměř stejný. Nesmíme se soustředit jenom na Lazarova, musíme hrát svojí hru, která nás zdobila v zápasech, které jsme vyhrávali. Důležitá je dobrá obrana, dobrý brankář a musíme se zlepšit v postupném útoku," myslí si Jan Sobol.

Utkání Česko - Makedonie začne ve čtvrt na sedm večer a na Radiožurnálu uslyšíte vstupy.

Mirko Vasić, Marek Augustin Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme