Policie kvůli nelegálnímu lihu zasahuje na několika místech Moravy. Včetně likérky Drak

Policisté od rána zasahují na několika místech Moravy. Mimo jiné i v likérce Drak. Té šéfuje Pavel Čaniga, jeden z podezřelých v metanolové kauze. Podle mluvčího Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Pavla Hantáka ale zásah přímo s kauzou nesouvisí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Závadný alkohol - barel a etiketa - Original vodka jemná (Likérka Drak) - dle výrobce zfalšovaná etiketa

Závadný alkohol - barel a etiketa - Original vodka jemná (Likérka Drak) - dle výrobce zfalšovaná etiketa | Foto: Policie ČR, koláž Český rozhlas

Policisté zasahují i v advokátních kancelářích v Olomouci nebo v jednom zlínském bytě. Rozsáhlá akce Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) souvisí s odhalením asi milionu litrů nezdaněného lihu, který vyšetřovatelé zajistili v loňském roce.

„Tato akce navazuje na prověřování zvlášť závažného zločinu krácení daně souvisejícího s odhalením a zajištěním statisíců litrů nezdaněného lihu, o kterém už byla veřejnost v minulosti informována,“ potvrdil mluvčí Útvaru pro odhalovaní organizovaného zločinu Pavel Hanták.

„Akce souvisí s případem nelegálního lihu, to znamená věcmi, kterými se zabývá náš útvar, nikoli s takzvanou metanolovou aférou,“ doplnil Hanták. Podrobnosti k případu policie řekne v pátek.

Státní zástupce bude chtít pro některé aktéry metanolové aféry výjimečný trest

Číst článek

„Je zřejmé, že prapůvod metanolové aféry pramení z toho dlouhé roky běžícího obchodu s nezdaněným a pančovaným alkoholem, proti kterému teď zasahují různé složky státu,“ řekl k dnešnímu zásahu krajský státní zástupce Roman Kafka, který dozoruje takzvanou metanovolou kauzu.

Obchodníci s nezdaněným alkoholem jsou v současné době pod drobnohledem státních orgánů.

„Já věřím, že pokud se týká obchodníků s nezdaněným alkoholem, že jim byla zasazena dosti zásadní rána. Takže tady bych předpokládal, že řada z nich si již dá pozor a minimálně na nějakou dobu ta síť byla ochromena,“ uvedl státní zástupce.

Otravy podle Kafky snad již nehrozí. „Pokud se týče těch případů otrav metanolem, tak doufám, že jsou poučení již všichni, a nebudou takovéto příměsi přidávat do alkoholu,“ dodal Kafka.

Veronika Neprašová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme