Český rozhlas nabízí oživení paměti v podobě speciálního projektu Znovu 89

Český rozhlas spouští unikátní projekt Znovu 89. A to symbolicky v den, kdy přesně před 25 lety začal Palachův týden. Lidem na sociálních sítích Twitter a Facebook umožní sledovat události z roku 1989 takřka v přímém přenosu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Demonstrace na Václavském náměstí v Praze u příležitosti 20. výročí upálení Jana Palacha (Palachův týden)

Demonstrace na Václavském náměstí v Praze u příležitosti 20. výročí upálení Jana Palacha (Palachův týden) | Foto: Michal Doležal | Zdroj: ČTK

Projekt připomene ty nejdůležitější události, které předcházely pádu komunismu v Česku.

„Začínáme Palachovým týdnem, což byla první výrazná událost v tom roce, kdy se ukázalo, že moc přestává být tak silná, jak se mohlo zdát těch normalizačních 20 let."

Přehrát

00:00 / 00:00

Dušan Radovanovič přiblížil projekt Českého rozhlasu Znovu 89 v Ranním Radiožurnálu

"Projekt chceme ukončit v listopadu 1989, případně na začátku roku 1990, a připomenou si tak všechny ty události,“ říká editor projektu Dušan Radovanovič.

Nepůjde přitom podle něj zdaleka jen o politiku a střet disentu s komunistickým režimem. „Chceme se věnovat každodennosti, lifestylu, tomu, jak lidé skutečně žili, sportu a kultuře, co hrála divadla, prostě jak probíhal lidský život v tom daném roce.“

Prostředí sociálních sítí autoři nezvolili náhodou. Chtějí se tak dostat blízko mladým lidem, kteří tehdejší události buď vůbec nepamatují, nebo je prožili jako mladí. „Tomu bude přizpůsoben i jazyk, kterým budeme obsah komunikovat,“ upozorňuje Dušan Radovanovič.

Informace budou autoři čerpat z dobového tisku, odborné literatury i od pamětníků. „Máme ale trošku problém se zvukovým archivem, protože ne všechny zvuky se podařilo dochovat.“

„Chceme proto požádat posluchače, pokud mají nějaké záznamy z vysílání Českého rozhlasu nebo Svobodné Evropy, nebo pokud mají fotografie z té doby, které se týkají událostí roku 1989, aby nám je posílali na adresu znovu89@rozhlas.cz. Určitě řadu z nich využijeme,“ dodává Dušan Radovanovič.

Český rozhlas navazuje na loňský úspěšný projekt k výročí srpnové okupace. Lidem na sociálních sítích také nabídl tehdejší události v podstatě v reálném čase.

Znovu 89 | Foto: Český rozhlas

Zuzana Petráňová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme